Вангелия

За филма

Оригинално заглавие: >Вангелия
Държава: Русия / Украйна / България / Беларус
Година: 2013
Жанрове: Биографичен

Режисьор: Сергей Борчуков

В ролите: Елена Яковлева, Анатолий Бели, Ирина Рахманова, Карина Андоленко, Наталия Николаева, Даша Отрошко, Кристина Пакарина, Таисия Вилкова, Евгений Князев, Данаил Белих, Кирил Ефремов, Ивайло Герасков, Даниел Димов, Николай Мутафчиев, Албена Ставрева


Биографична поредица, посветена на петричката пророчица баба Ванга (Вангелия Гущерова) за времето от нейното раждане през 1911 г. до смъртта ѝ през 2002 г.
В първия епизод - художествена интерпретация на детството на Ванга.

Сериалът започва със сбъдване на едно нейно предсказание за тежка злополука в Русия, заради което при нея пристига телевизионен екип от Русия. Сред журналистите е включена младата стажант-репортерка Алиса Варежская, която е потресена от предсказанието за потъването на руската подводница „Курск”. Ванга пожелава да разговаря само с нея и започва да ѝ разказва целия си живот...

В деня, в който губи зрението си, Ванга започва да вижда в бъдещето.

Ролята на Ванга изпълнява руската актриса Елена Яковлева. За сценария са използвани спомените на приятелите и близките на баба Ванга.
“Тя е необикновена личност със сложна съдба, изпълнена с изненадващи обрати. Родена е преди Първата световна война, преживяла е и Втората световна война, гонения и слава. За мен най-интересното е, че тази жена е била сляпа и въпреки това е помагала на хората. Малко хора осъзнават колко трудно ѝ е било да носи своя дар и какво натоварване е било за нея да споделя своите знания за човешката същност и за това, което ни очаква” - споделя режисьорът на филма Сергей Борчуков.

Пет руски актриси пресъздават образа на Ванга в различни периоди от живота ѝ. Невръстната Вангелия се играе от 6-годишната Кристина Пакарина, Дария Отрошко е Ванга на 12 години, а 14-20-годишната девойка е Наталия Николаева.

Ирина Рахманова „влиза в кожата” на петричката пророчица, когато тя е между 25 и 42 години, а най-голяма част от живота ѝ - между 50 и 85-годишна възраст - играе известната Елена Яковлева. Преобразяването ѝ е отнемало по около 5 часа на ден.

12 епизода.
Сценаристи: Владимир Сотников и Татяна Сотникова.

Сериалът е заснет в руското киностудио Фаворит-филм, Film.ua и New Wave Production по поръчка на Първи канал (Русия).

От 19 март 2014 г. по БНТ1. От 7 септември 2016 г. - повторение.
От 1 юни 2014 г. по БНТ HD.
От 6 юли до 24 август 2014 г. по БНТ2.

ИЗБРАНО