Истински детектив

За филма

Оригинално заглавие: True Detective
Държава: САЩ
Година: 2014
Жанрове: Крими

Режисьор: (сценарий) Ник Пицолато

В ролите: Матю Макконъхи, Уди Харелсън, Мишел Монахън, Кевин Дън, Тори Китълс, Адрия Архона, Махършала Али, Стивън Дорф, Кармен Иджого


Ръст Коул и Мартин Харт са детективи, които посвещават 17 години от живота си в търсене на сериен убиец в Луизиана.

Матю Макконъхи и Уди Харелсън са в ролите на детективите, чиито съдби се преплитат, когато и двамата тръгват по следите на убиеца. Разследването започва със странно убийство през 1995 г., което остава неразгадано до 2012 г., когато двамата детективи подновяват случая.

Мишел Монахън е в ролята на съпругата на Харт Маги, която се опитва да запази семейството си цяло, докато мъжете в живота си сблъскват все по-често с насилие и са напълно погълнати от собствените си драми.

В историята се преплитат случки от 2012 и 1995 година. Сюжетът деликатно прехвърля към минали действия, още преди да сте ги видели да се случват.
Героят на Харелсън, детектив Мартин Харт, е семеен с деца и проблеми (любовница). Матю МакКонъхи е в ролята на Ръст Коул – енигматичен и умен, но страдащ от безсъние и обсебващи видения. Двамата са партньори само от 3 месеца в Лиузиана, когато ги виждаме през 1995 г.

Историята обаче започва през 2012 година – 17 години след раздялата им, за която не знаем нищо. Харт и Коул са разпитвани от други двама детективи (Майкъл Потс, Тори Китълс) във връзка с ужасно ритуално убийство, което бившите партньори са разследвали и се предполага, че са разкрили. Постепенно въпросът за самото убийство е изместен от две загадки – какви са причините, довели до раздялата на двойката детективи и защо младите полицаи се интересуват толкова от стария случай, докато разследват нов.

Фактът, че през 2012-та Харт е надебелял и пенсиониран, а Коул се е сдобил с дивашка прическа и си поръчва шест бири още преди края на интервюто, което все пак е в четвъртък следобед - времето, в което той обича да пие, не помага особено на разследването.

Макар и в периферията да се появяват още няколко силни героя - Мишел Монахън като съпруга на Харт и Кевин Дън като техен началник, сериалът се концентрира основно върху взаимоотношенията между героите на Харелсън и Макконъхи.

Сниман в щата Луизиана, филмът се развива бавно, но няма излишна сцена или момент.

Първи сезон на сериала е по сценарий на Ник Пицолато и режисиран от Кари Фукунага. Двамата са и изпълнителни продуценти, заедно със Стив Голин и Скот Стивънс.

От 13 януари до 10 март 2014 г. по HBO (8 епизода х60 мин.). От 21 май до 11 юни 2015 г. - повторение.
От 21 юни до 10 август 2015 г. - сезон II (8 епизода).
От 13 януари до 25 февруари 2019 г. - сезон III (8 епизода).
От 2023 г. - сезон IV "True Detective: Night Country".

ИЗБРАНО