Животът на Джоузефин Бейкър

За филма

Държава: САЩ
Година: 1991
Жанрове: Биографичен

Режисьор: Браян Гибсън

В ролите: Лин Уитфилд, Рубен Блейдс, Дейвид Дюкс, Кейн Холидей, Вивиан Бонел


"The Josephine Baker Story": минисериал в 4 еп. х45 мин., продукция на HBO.

Биографията на афроамериканка, която става водещ изпълнител в парижките кабарета през 1920-те и 1930-те години.


Джоузефин Бейкър или Черната перла е първата цветнокожа звезда в света. Свидетел и жертва на расови предразсъдъци, отхвърлена в родината си и приета завинаги от Франция.


През 1967 г. след фалит и загуба на дома си, Джоузефин отново е между дъното и върха - между бедността и лукса. Историята се връща към детството й в Америка.


Родена като Фрида Джоузефин Макдоналд в Сент Луис, Мисури, с майка-перачка и баща-барабанист, Бейкър обожава да танцува. Започва от музикалната сцена на Бродуей, пътува до Ню Йорк и заминава за Париж. Там, полугола с екзотично-еротичен "Танц на банана" в кабаре "Фоли Бержер", чернокожата балерина шокира и очарова френската публика. Покорява света за една нощ и влиза с един удар в шоубизнеса.

Следват скоковете в живот й - нагоре и надолу. Израснала в бедност и дискриминация, Бейкър се отдава на славата и богатството с незбежните екстравагантности на звездите като излишество, параноя и мисионерство.


Америка продължава да не я приема. Завръщането й на Бродуей е провал, за който обвинява своя съпруг и мениджър - граф Абатино. Расовата бариера остава. Помолена да използва задния вход на хотела, отговорът й е: "Сега знам, че съм у дома"!.


Борбата за равноправие е другата сцена в живота й - тя е единствената жена, която говори заедно с Мартин Лутер Кинг-младши на митинига през 1963 г. Дейността зад сцената като сътрудник на френското разузнаване през Втората световна война остава в сянка, както и дългият публичен конфликт в американската телевизионна мрежа с известния коментатор Уолтър Уинчъл. Между тях са бракове, връзки, разочарования и 12 осиновени деца, за които накрая съдбата отново й подава ръка от една вечна Принцеса на Монако.


От 1917 г. до смъртта й през 1975 г. животът й звучи като джаза, който го съпровожда - с шок, стил, свобода и вариации...


1 еп.:

Джоузефин не може да се примири с расизма в Америка - и в търсене на по-добър живот заминава за Франция. Там започва да танцува във Фоли Берже и става звезда. Запознава се с граф Абато, сицилианец, който й става мениджър. Научава се и да пее. Покорява Европа.

Огромният успех я води на Бродуей, но Америка я отхвърля. Разгневена, Джоузефин се разделя с мъжа си, който е много болен и скоро умира.


3 еп.:

След войната, Джоузефин и съпругът й Джо заминават на турне в Америка. Джоузефин активно се включва в борбата срещу расовата дискриминация. Но въпреки всичките й усилия, много малко неща се променят. Джоузефин и Джо се завръщат във Франция, където се отдават на спокоен живот. Джоузефин започва да осиновява деца...


От 10 декември 2013 г. по БНТ1. От 8 май 2014 г. - повторение.

ИЗБРАНО