Имението Даунтън

За филма

Оригинално заглавие: Downton Abbey
Държава: Великобритания
Година: 2010
Жанрове: Драма

Режисьор: (създател и сценарий) Джулиън Фелоуз

В ролите: Хю Бонвил, Филис Логан, Елизабет Макгавърн, Маги Смит, Дан Стивънс, Лора Кармайкъл, Джим Картър, Брендън Койл, Майкъл Докъри, Джоан Фрогат


Вълнуваща история, впечатляваща с пищната красота на епохата, която пресъздава, изключително телевизионно майсторство, брилянтна актьорска игра и интригуващ сюжет, събрал в себе си палитра от персонажи и човешки съдби пред погледа на големите събития в историята.

Поредицата ще въведе зрителите в света на Едуардската епоха и начина на живот на аристократичната фамилия Даунтън. Историята ще ни срещне с пълния блясък на имението и ще ни запознае с основните персонажи.
Новината за потъването на Титаник поставя начало на историята. На борда на смятания за непотопим презокеански лайнер смъртта си намира и наследникът на богатата аристократична фамилия Кроули – Патрик Кроули. Вестта за неговата гибел бележи началото на драстични промени в живота на главата на семейство Кроули – лорд Грантъм (в ролята Хю Бонвил), неговата съпруга Лейди Грантъм (Елизабет Макгавърн), както и трите им дъщери.

Богатата и аристократична фамилия живее в своето имение заедно с многобройната си прислуга, следвайки дългогодишните традиции и порядки. Време е обаче това да се промени… Време е в имението да пристигне новият наследник – Матю Кроули, далечен братовчед на семейството. Той идва в имението, за да предизвести необратимия ход на съвременната епоха, пропукването на установените йерархии и неизменните обществено-исторически промени.

Основните персонажи са графът на Грантъм – Робърт Кроули (Хю Бонвил), съпругата му Кора (Елизабет Макгавърн), трите им дъщери, графинята на Грантъм и майка на Робърт – Вайълет (Маги Смит), многобройната прислуга и човекът, който ще провокира дългогодишните традиции и порядки, новият наследник на фамилията – Матю Кроули (Дан Стивънс).
Още в първия епизод ще се очертаят и основните сюжетни линии: потъването на Титаник ще остави една фамилия без наследник, ще срещне два коренно различни свята с техните навици и противоречия и ще бъде поставено началото на една любовна история.

Сериалът е създаден по идея на носителя на "Оскар" Джулиън Фелоуз, а в главните роли са известни и утвърдени британски актьори: Хю Бонвил, двукратната носителка на "Оскар" Маги Смит, номинираната за "Оскар" Елизабет Макгавърн, Джим Картър, Мишел Докъри, Брендън Койл, Лора Кармайкъл и други.

3 "Златни глобуса" и 15 награди "Еми", 2 награди от Британската академия.
6 сезона (2010-2016 г.), 52 епизода х58 мин.
Уеб сайт: itv.com/downtonabbey/
Фейсбук: facebook.com/DowntonAbbey/

От 17 до 27 декември 2013 г. по Нова телевизия и от 6 до 16 януари 2014 г. (сезони I и II). От 14 март до 14 април 2016 г. - повторение (от сезон I).
От 15 април 2014 г. по Кино Нова. От 8 май 2014 г. - сезон III. От 17 февруари 2015 г. - повторение (от сезон I).
От 22 ноември 2020 г. по bTV Lady. От 8 октомври 2021 г. - повторение.

ИЗБРАНО