Четвърта власт

За филма

Държава: България
Година: 2013
Жанрове: Трилър

Режисьор: Димитър Коцев-Шошо, Стоян Радев

В ролите: Владимир Пенев, Михаил Билалов, Самуел Финци, Деян Донков, Атанас Атанасов, Христо Шопов, Ивайло Герасимов, Снежина Петрова, Светлана Янчева, Жана Яковлева, Ана Пападопулу, Мила Парушева, Владимир Карамазов, Александра Василева, Деси Моралес


Политически трилър под мотото "Истината струва твърде скъпо".
Тема на продукцията е "Бермудският триъгълник" на обществото - медии, политика и тайни служби.

Редакцията на вестник "Четвърта власт": затрупани с вестници бюра, изрезки на статии, папки с документи, визитни картички, графици за срещи, включени денонощно компютри...

Тук има спорове, обсъждания, разговори, разследвания, тук схватката между най-добрите ражда топ новините. Това е кухнята на журналистиката - как се създава чело на вестник, тясно ли е пространството на първа страница, кой дърпа конците на информационния поток и какви са принципите на професията.

Героите са „герои” от времето, в което живеем - в образите неизменно ще се търсят прототипи, поради съвременната ни история... Поредица за различните и множество лица в българската политика и журналистика, за сблъсъка на четвъртата власт - медиите - с останалите три власти. В сюжета е застъпена и криминална линия; засегната е и темата за Държавна сигурност.

В сериала е трудно да бъдат разграничени лоши и добри. И двата кръга персонажи - и на журналистите, и на политиците, - са противоречиви като развитие.

Собственикът на вестник "Четвърта власт" е известен: това са героите на Снежина Петрова и Мишо Билалов, които са семейство журналисти - те се опитват да издават вестник, който да работи като независим и са хора, които сами са изградили това, което са направили. Те попадат във всички класически ситуации на взимане на решения и пред дилемите дали да направят компромис или не.

Разглеждат се значими обществени проблеми: власт и медии, намесата на службите и зависимостите от миналото в политическия живот, шансовете на журналистиката да се превърне в реален коректив.

Образът на медиите не е идеализиран, но се проследява сблъсъкът им с политическата система и службите, които управляват ситуации и хора през техните зависимости от миналото и в настоящето.

Сред темите още:
Какво означава да защитаваш журналистически стандарти; какви са механизмите на властта да влияе на медиите; как те правят своя избор; какво означава да си наясно, каква е възможността за манипулация в медийната среда; каква е ролята на службите; каква е битката на традиционните с жълтите медии...

В ролята на журналиста и водещ Андрей Кръстанов (главен редактор) е Атанас Атанасов, министърът на енергетиката и вицепремиер Матеев се играе от Самуел Финци - "стоманена ръка в копринена ръкавица". Христо Шопов е в ролята на шеф на службите, идващ от Париж, бивш легионер и с дядо царски офицер. Владимир Пенев е бизнесменът Огнян Радев "Оги Боклука", собственик на футболен отбор, а Деян Донков - разследващ журналист; Деси Моралес влиза в ролята на напориста и лоялна журналистка. Главната героиня е журналистка, в ролята - Мила Парушева.

Според режисьора Стоян Радев, "Четвъртата власт е всъщност властта на аудиторията, която е добре информирана. В момента едни протестиращи групи си общуват от нивото на тяхната информираност. Важно е да се разбере - кой какво знае и кой как избира да участва в това, което се случва".

Сценарий - Ваня Николова и други (Димитър Коцев-Шошо, Стоян Радев, Александър Чобанов, Александър Спасов, Велислава Попова, Емил Андреев, Йордан Банков, Росен Босев); оператори - Антон Бекарски и Владислав Михайлов; продуцент - Севда Шишманова; изпълнителен продуцент - "Спотлайт" (Найо Тицин), музика - Виктор Стоянов.

12 епизода х54 мин.
Фейсбук: facebook.com/chetvartavlast.bnt/

От 29 септември до 8 декември 2013 г. по БНТ1. От 12 юли 2017 г. - повторение. От 19 август 2022 г. - ново повторение.
От 12 март 2014 г. по БНТ2.
От 16 февруари 2015 г. по БНТ HD.

ИЗБРАНО