Живите мъртви

За филма

Оригинално заглавие: The Walking Dead
Държава: САЩ
Година: 2010
Жанрове: Драма

Режисьор: (сценарий) Frank Darabont, Charlie Adlard, Robert Kirkman, Tony Moore

В ролите: Андрю Линкълн, Норман Рийдъс, Стивън Юн, Лорен Коан, Чандлър Ригс, Скот Уилсън, Мелиса Макбрайд, Дейвид Мориси, Емили Кини, Данаи Гурира, Чад Коулмън, Сонекуа Мартин-Грийн, Сара Уейн Калис


Драматичен хорър-трилър по комиксовата поредица на Робърт Къркман.

Полицаят Рик Граймс води група оцелели в свят, превзет от зомбита...

Сезон III:
Рик Граймс (Андрю Линкълн) и групата оцелели трябва да водят битка не само с мъртвите, но и да се изправят срещу нова заплаха - живите. Оцелелите слез зомби пандемията продължават да търсят убежище в опустошения постапокалиптичен свят. Битката за оцеляване никога не е била толкова опасна.

Сезонът представя нови герои, сред които Губернатора (Дейвид Морисей) и любимката на феновете Мишон (Данаи Гурира) и опитомените й зомбита.

Сезон IV:
Драмата със зомбитата и със спасението на човечеството е в разгара си. Сюжетната линия поставя важен въпрос: от кое да се страхуваме - от зомбитата или от хората...
В един постапокалиптичен свят, Рик Граймс (Андрю Линкълн) и неговата група продължават борбата за оцеляване сред пълчищата бродещи опасности, които се прокрадват сред живите.
Рик и групата се превръщат в сплотена и благоденстваща общност в убежището на затвора. За жалост, в този жесток свят щастието е краткотрайно - а външните заплахи са нищо в сравнение в опасността, която се спотайва отвътре. Домът и новият начин на живот на групата ще бъдат поставяни на постоянни изпитания, а борбата им за оцеляване никога не е била толкова ожесточена.
Нови герои, в т. ч. Боб Стуки (Лорънс Гилиърд).

Част 1 на сезон IV завършва с война, а резултатът от нея са много жертви. Престрелките и хаосът принуждават групата в затвора да потърси спасение другаде. В част 2 Рик и бандата му в търсят нов дом, сюжетът се развив адинамично и героите се променят от суровата реалност.
Сезонът оставя Рик и групата в капан пред мрачна съдба...
Освен добре познатите персонажи, виждаме и нови лица в 4 сезон.

Сезон V:
Показват се истинските мотиви на хората на крайната гара, надежда за лечение във Вашингтон и съдбата на изгубените членове на групата. Сезонът е наситен с много емоции, изненади, нови локации, конфликти и обрати в битката за оцеляване.

В сезон VII:
До този момент героите са преживели доста перипетии – болести, глад, жертви, трагедии, предателства и немислими загуби. Всичко това ги е направило силни и непобедими. В началото на седми сезон, тази сила им е отнета. Те са намерили безопасност и сигурност. Създали са дом. Мислели са, че светът им принадлежи. Мислели са, че го познават. Но са се заблуждавали.
В първата половина на сезона групата е разединена, сломена и се опитва отново да се върне към предишния си живот докато живее в подтисничество. Нигън успешно е наложил контрол над оцелелите, като с брутални методи ги е принудил да живеят по неговите правила и нагледно им е показал какъв ужасяващ изход ги чака ако не ги следват..
Останалите герои не осъзнават какво се е случило, но независимо дали са се отделили от групата случайно или по собствено желание, те ще разберат, че не могат да избягат от промяната в техния свят. Героите започват отначало...
Общата тема на сезона е новото начало. Светът не е това, което са си мислили, че е. Той е по-голям и дори още по-опасен, отколкото са предполагали.

Сезон XI, част 3 (последен):
След потискащото нашествие на скакалците, още по-голямо изпитание се стоварва върху отделните членове на всяка от групите. С издигнати знамена на Общността в Хилтоп, Александрия и Оушънсайд, няма време за изготвяне на планове и стратегии за тези, които са на път. Това е една надпревара с времето, борба за оцеляване и спасяване на онези, които все още живеят в Общността, преди Хорнсби да изпълни своето отмъщение.
В общността статията на Кони предизвиква по-голям хаос от планираното. Разкриването на корупцията на Милтън, с надеждата да се създаде по-добър, по-справедлив свят, може вместо това да изложи всички на риск. Заради огромния дълг, който са натрупали групата от герои, и липсата на алтернативно място за живеене, напускането на това място никога не е било опция за тях. Но ако следващият им ход се провали, оставането също няма да е опция. Това, което смятат да предприемат, само ще привлече нови опасности с тежки последици. Часовникът тиктака и за героите ни в Общността.
Всяка от групите продължава да попада в неконтролируеми ситуации и заплахи дебнат зад всеки ъгъл, както мъртви, така и живи. Напрежението ескалира с наближаването на деня на разплата за всички. Дали индивидуалните им преживявания ще ги обединят, или ще ги разединят завинаги? Борбата за бъдещето продължава да се разпалва и от зловещата популация на бродещи. Не всички ще оцелеят, но за някои живите мъртви продължават да живеят...

11 сезона (2010 - 2022 г.), 177 епизода х44 мин.
Уеб сайт: amctv.com/shows/the-walking-dead
Фейсбук: facebook.com/TheWalkingDeadAMC/

Сериалът е носител на 2 награди "Еми", номинация за "Златен глобус" за най-добър драматичен сериал, награда на Гилдията на сценаристите за постижения в адаптиране на сценарий в новите медии, награда за най-добър телевизионен сериал на 40-тото издание на „Наградите Сатурн“ (2014), както и на много други отличия.

От 1 ноември до 12 декември 2010 г. по Fox Crime. От 8 октомври 2011 г. - повторение (сезон I). От 17 октомври до 4 декември 2011 г. и от 28 януари до 25 март 2012 г. - сезон II.

От 15 октомври 2012 г. по FOX (от сезон III).
От 15 октомври до 8 декември 2013 г. (8 епизода) и от 11 февруари 2014 г. - сезон IV.
От 13 октомври до 1 декември 2014 г. (8 епизода) и от 9 февруари 2015 г. - сезон V.
От 12 октомври 2015 г. и от февруари до 4 април 2016 г. - сезон VI. От 9 септември 2016 г. - повторение.
От 24 октомври до 12 декември 2016 г. (8 епизода) и от 13 февруари 2017 г. (8 епизода) - сезон VII.
От 23 октомври 2017 г. и от 26 февруари 2018 г. - сезон VIII.
От 8 октомври 2018 г. и от 11 февруари до 1 април 2019 г. - сезон IX.
От 7 октомври 2019 г., от 24 февруари до април 2020 г., от 5 октомври 2020 г. и от 1 март 2021 г. - сезон X.
От 3 октомври 2022 г. - сезон XI част 3 (осем епизода).

ИЗБРАНО