Разказвачът

За филма

Държава: Великобритания
Година: 1990
Жанрове: Фентъзи

Режисьор: Стийв Барън, Чарлс Стъридж, Джим Хенсън и др

В ролите: Джон Хърт, Браян Хенсън, Фредерик Уордър, Дейвид Грийнауей, Робърт Тайгнър


"The Storyteller": приказна драма - 9 приказни истории от фолклора на света.

Един стар разказвач на приказки, Джон Хърт, говори на своето говорещо, саркастично и цинично куче, седнал до огъня...



През един зимен ден, гладен и беден, той наблюдава просяк, изгонен от кралската кухня. Разказвачът го примамва с вкусна супа.

Разярен, шефът на кухнята - готвачът - настоява за позволение от краля да свари негодника, но умилостивен от мъдростта на Разказвача, монархът му предлага отсрочка за 100 нощи, през които той трябва да разказва истории, без да спира - ако се провали, ще го предаде на готвача...


Сценаристът Антъни Мингела пише с остроумие и задава някои тревожни въпроси, скрити под смеха и забавлението като страховете сами по себе си и силата на разказвачеството като културно продължение на идеологическата власт. Въпреки американския стил, епохата е средновековна - с гротеска и терор, с вълшебство и власт.


Рядка комбинация от древна традиция и модерна художествена технология във филм, който едновременно учи и забавлява с необходимост да се съхранят приказките като примери в търсенето на поука и значение на постъпки и избор в живота от векове.

Независимо от екипа и възможностите, най-интересни в тази поредица не са куклите и аниматрониката, а самите кратки истории... Удоволствието е изцяло в древното изкуство на Разказвача. Джим Хенсън не е мислил за говорещо куче, но Мингела просто го създава, докато пише сценария и идеята се възприема като добър избор за ревизия на миналото.


Хенсън събира изключително талантлив екип, за да създаде сериите, аплодирани в САЩ, Великобритания, Япония и Австралия. В мрежата на NBC първите четири епизода се излъчват независимо, а останалите пет - като част от шоуто "Часът на Джим Хенсън".


По идея на Джим Хенсън, сценарист - Антъни Мингела.

9 еп. х25 мин.


От 13 април до 22 юни 2013 г. по БНТ1 (от еп.2). От 13 юли 2013 г. - повторение.

ИЗБРАНО