Приятели

За филма

Оригинално заглавие: Friends
Държава: САЩ
Година: 1994
Жанрове: Комедия

Режисьор: (сценарий) David Crane, Marta Kauffman

В ролите: Дженифър Анистън, Мат ЛеБланк, Дейвид Шуимър, Матю Пери, Лиза Кудроу, Кортни Кокс-Аркет


Животът на шестима приятели в Гринуич Вилидж, Манхатън, Ню Йорк. Сериалът проследява ориентирането и израстването им в живота, докато достигнат 30-те - приятелските отношения между трима мъже и три жени, които често си гостуват и споделят общо сепаре в кафенето Сентрал Парк. Всеки с помощта на останалите преодолява пречките и трудностите, пред които животът обикновено го изправя.

Моника (Courteney Cox) е прекалено спретната и организирана. Тя е "голямата сестра" в групата, работи като главен готвач и копнее да срещне голямата си любов; тя обаче е вманиачена на тема ред. В IX сезон съпругът й Чандлър е язвителен шегаджия с винаги готови реплики. Злополучният д-р Рос (David Schwimmer), по-големият брат на Моника, е преподавател по палеонтология, който живее в отсрещната сграда и цял живот си пада по Рейчъл (Jennifer Aniston) - вай-добрата приятелка на Моника от гимназията. Има три развода, единият от които е именно с Рейчъл. Той е спокоен мъж със занижена самооценка. Рейчъл и Рос вече нямат романтична връзка, но тя понастоящем живее в неговия апартамент, където заедно отглеждат новородената си дъщеря Ема.

Рейчъл е красавицата в компанията. Принцесата, която прекарва по-голямата част от живота си като разглезено богато момиченце. Сега тя трябва да се изправи срещу истинския, жесток свят.

Чандлър (Matthew Perry) е приятел на Рос от колежа и човекът, който винаги има подходящата шега за всяко време и място. Фийби (Lisa Kudrow), бившата съквартирантка на Моника, е обичлива, ексцентрична масажистка. Тя е леко шантава, вечно оптимистично настроена, пее фолк... А Джоуи (Matt LeBlanc) е приятелят, който има противоположни връзки между добрия си вид и интелигентността си. Той мечтае да бъде актьор, участва в телевизионния сериал "Дните на нашия живот", вечно преследва жените и е от другата страна на коридора, дългогодишен съквартирант на Чандлър.

Тези шест разнородни по рода си личности са Приятели.

Сезон III: Рейчъл (Дженифър Анистън) започва работа в голям моден магазин, а Рос (Дейвид Шуимър) става изключително ревнив от нейния колега Марк. Рос и Рейчъл се разделят, след като Рос преспива с готиното момиче от книжарницата – Клои. Неговото оправдание, че „ние вече бяхме скъсали”, се превръща в непрекъснато повтаряща се шега до края на сериала. Двамата дълго време демонстрират враждебност един към друг. Особено трудно ще преживее тази раздяла Чандлър (Матю Пери), защото тя му напомня за развода на собствените му родители.

Фийби (Лиса Кудроу), която е установила, че се семейството й се състои само от близначката й Урсула, се запознава със своя полу-брат – Франк Младши, а впоследствие открива родната си майка, за която не е подозирала, че съществува.

Джоуи (Мат ЛеБланк) се влюбва в колежката си Кейт, с която играе в една пиеса. В началото тя не отговаря на симпатиите му, дори след като двамата преспиват заедно. Скоро обаче нейният приятел – режисьорът, я зарязва заради лошите рецензии на пиесата и тя търси подкрепа от Джоуи. Връзката им не продължава дълго, тъй като тя получава предложение за роля в сапунена опера в Лос Анджелис.

Моника (Кортни Кокс) започва връзка с милионера Пийт Бекър, който е лудо влюбен в нея. В началото тя го приема само за приятел, но постепенно двамата започват да се срещат. И докато Моника се надява той да й предложи брак, Пийт й признава, че това, което всъщност иска, е да стане шампион по борба. След като вижда как той е пребит по време на мач, Моника го моли да се откаже от този спорт. Тъй като той отказва, тя скъсва с него.

Сериалът печели множество награди и номинации "Еми", Златен глобус за най-добър телевизионен сериал и др.
238 епизода х 22 мин, 10 сезона (1994 - 2004 г.).

През 1990-те години по Канал 1 на БНТ. Дублаж - Илиана Балийска, Живка Донева, Жоица Флорова, Александър Воронов и Любомир Младенов.
От 2000 г. до 31 юли 2004 г. по bTV. Дублаж - Силвия Русинова, Стефани Рачева, Здравко Методиев и Николай Николов, Мирослав Цветанов и др. От 2 юли 2012 г. - повторение (от IX сезон). От 1 февруари 2020 г. до 27 февруари 2022 г. - повторение на всички сезони (I - X).
Многократно излъчване по Fox Life.
От 4 август до 1 октомври 2010 г. по Pro.bg (I и II сезон).
От 15 ноември 2011 г. до 29 февруари 2012 г. по bTV Comedy (сезони III - VIII).

ИЗБРАНО