Дървото на живота

За филма

Държава: България
Година: 2013
Жанрове: Исторически

Режисьор: Тодор Чапкънов, Драгомир Шолев

В ролите: Йосиф Сърчаджиев, Явор Милушев, Васил Банов, Христо Шопов, Владимир Карамазов, Теодора Духовникова, Башар Рахал, Койна Русева, Луиза Григорова, Анастасия Ингилизова, Александра Лопез, Гергана Данданова, Велислав Павлов, Иван Стаменов, Моньо Монев


Историческа семейна сага по мотиви от романа „Битието” на Владимир Зарев.
Продуцент - "Dream Team Films", Евтим Милошев, Любомир Нейков, Габриел Георгиев и Иван Спасов. Оператор - Лоренцо Сенаторе.

Действието проследява историята на рода Вълчеви, чиито родоначалници са Асен (Йосиф Сърчаджиев) и Петруна (Мария Каварджикова).
- Асен Вълчев е герой, участвал в борбите за Освобождение, уважаван видински гражданин и успешен предприемач, за когото националният идеал и Родината са над всичко.
- Съпругата му Петруна е изцяло отдадена на семейството и семейното благополучие.
- Най-големият син в семейство Вълчеви - Йордан (Христо Шопов) е патриот, офицер, участник в движението за освобождение на Македония.
- Панто Вълчев (Владо Карамазов) е материалист, вглъбен в собствените си нужди, поставящ личните интереси над всичко останало.
- Христо Вълчев (Башар Рахал) е тайно увлечен по социалистическите идеи.
- Илия Вълчев (Моньо Монев) е най-малкият син в семейството, роден с недъг и израснал с чувството за липса на любов и разбиране, за недооцененост.
- Дъщерята Бела Вълчева (Койна Русева) е акушерка, съпруга на офицер и революционер, която страда от липсата на деца в брака си.

Още в първи епизод ключово сюжета събитие ще преобърне живота на всички в дома Вълчеви и ще бележи началото на разпада в семейството...
Действието проследява историята на заможното видинско семейство Вълчеви на фона на ключови за българската история събития и се разгръща с обявяването на Независимостта на България през 1908. В сагата се разпалват и заплитат семейни войни и драми – баща срещу син, брат срещу брат, борба за наследство и богатство, героични военни подвизи, невъзможни любовни истории и изневери, предателства и престъпления, като образите са реалистични и пълнокръвни.

В ролята на братя, които застават един срещу друг - водени от различните идеали, които изповядват - са Христо Шопов и Владо Карамазов. Героят на Христо Шопов (Йордан) е офицер и заклет патриот, който взима нелегално участие в македонското освободително движение. Неговият брат Панто (в ролята - Владо Карамазов) от своя страна е олицетворение на модерния европеец, който поставя личните интереси на първо място. Той неведнъж ще се противопостави на решенията, свързани с бъдещето на семейство Вълчеви.

Невъзможната любов е между Йордан и дъщерята на видно турско семейство (в ролята - Александра Лопез), разделени от предразсъдъците на епохата. Дали Йордан и Азра ще се справят с неписаните забрани на своето време или чувствата им ще останат неизживени...

В еп. 2 бъдещето на рода Вълчеви е белязано от смъртта на родоначалника на фамилията Асен Вълчев. След себе си той оставя завещание, което настройва неговите наследници един срещу друг. Панто, Христо и Илия ще се опитат да се противопоставят на Йордан и волята на Асен и Христо ще потърси услугите на адвокат Каменов за оспорване на завещанието на своя баща.

В кантората на Каменов Христо ще намери нещо, което ще даде смисъл на живота му. Йордан бърза да изпълни повелята на баща си и предлага фабриката за продан, но на кого? Илия търси нещо, което ще му навлече гнева на Йордан и ще скара двамата братя завинаги.

Една буря ще превърне искрите между Йордан и Азра в огън от силни чувства. Страшната тайна между Бела и Тодор е на път да ги раздели. Насърчен от своята майка, Панто Вълчев се сближава с Евдокия Хаджиконстантинова, което води до много комични моменти.

Сериалът е сниман в специално създаден декор, както и на локации като дворец Врана, резерват Витоша (с. Кладница), Сан Стефано 6, сградата на KNAUF, Семинарията, Домът на Москва, Военна академия, Храм Св. Николай Софийски, яз. Пчелина, къщата на Елин Пелин в с. Байлово.

Епизод 3:
Разпадът на рода Вълчеви вече е започнал. След смърта на Асен (Йосиф Сърчаджиев) и спорното завещание, което оставя след себе си, синовете му вече са врагове. Съпругата му Петруна (Мария Каварджикова) се противопоставя на последната му воля и се опитва да осигури благополучието на семейството си. С подкрепата й Панто (Владо Карамазов) крои собствени планове, за да си върне полагаемото, и се сближава с богатата наследница Евдокия Хаджиконстантинова (Анастасия Ингилизова).

Христо (Башар Рахал) се увлича не само по социалистическите идеи, но е запленен и от съпругата на адвокат Каменов. Опитвайки се да впечатли Елена Каменова (Христина Апостолова), Христо ще се забърка в поредица от опасни ситуации.
Дори след предупреждението на Бела (Койна Русева), която предусеща увлечението на брат си Йордан (Христо Шопов) по Азра (Александра Лопес), той не успява да овладее чувствата си и да спре тайните им срещи. Докато Бела се бори с демоните на страшната си тайна, Тодор (Иван Стаменов) е покосен от страшна болест, която заплашва живота му.

В пълната с тайни къща на семейство Вълчеви, Илия (Моню Монев) открива скрито имане. Щастието от находката му е помрачено от Яна (Луиза Григорова), която не само го избягва, но го притеснява и със странното неразположение, което изпитва напоследък.

Епизод 4:
Във Видин пристигат пътуващи музиканти, които са стари познати на Асен и Петруна. Без да подозират, те ще изиграят съдбовна роля в живота на Вълчеви.
Панто иска официално ръката на Евдокия и получава съгласието на банкера Хаджиконстантинов, но и много конкретна заплаха. Междувременно, Панто подкупва бригадири от фабриката да вдигнат стачка и е на път да провали сделката между Йордан и семейство Алтън.
Любовта между Йордан и Азра е сериозно застрашена от разкриване, ако не е помощта на Бела.Кражбата на парите от тайника е разкрита, но не и виновникът. Опасността от дуел виси над главата на Христо, ще успеят ли Елена Каменова и брат му Йордан да го спасят?

Сезон 2:
Действието е под мотото „Яростта на унизените“ и се развива в едни от най-трудните за България години – 1918-1925. Бруталността на епохата, крахът на националните идеали и надежди и разслоението в обществото още повече ще нагнетят отношенията в дома на семейство Вълчеви. В неговия свят влизат и нови герои.
Истински катарзис преживява героят на Владо Карамазов – Панто Вълчев, който се завръща неузнаваем от изгнание.

Епизоди х 48 мин.

От 3 март до 26 май 2013 г. по TV7 (сезон I - 12 епизода). От 2 юли 2013 г. - повторение. От 5 септември 2013 г. - ново повторение. От 7 юни 2014 г., от 5 ноември 2014 г. - следващи повторения.
От 22 септември до 8 декември 2013 г. - сезон II "Яростта на унизените" (12 еп.). От 26 юли 2014 г. - повторение.
От 17 март 2013 г. по News7.
От 8 януари до 22 февруари 2018 г. по NOVA.
От 28 март 2020 г. по Diema Family.
От 12 септември 2022 г. по Bulgaria ON AIR.

ИЗБРАНО