Белият лебед

За филма

Държава: СССР, ГДР, Куба, Франция, Великобритания
Година: 1983
Жанрове: Биографичен

Режисьор: Emil Loteanu

В ролите: Галина Беляева, Сергей Шакуров, Лина Булдакова, Джеймс Фокс, Пьотр Гусев, Всеволод Ларионов, Жак Дебари, Мартин Скорсезе, Игор Скляр, Георгио Димитроу, Рой Киниър, Брус Форсайт


"Анна Павлова" / "Pavlova: A Woman for All Time": Животът на легендарната руска балерина Анна Павлова.

По едноименната пиеса на Емил Лотяну ("Анна Павлова").


В еп. 5, след 20 години Анна най-после решава да ощастливи Д'Андре и двамата сключват брак в САЩ. Турнетата продължават, но Павлова е обзета от носталгия и единствената й мечта е да се върне в родината. Тя умира на 49 години от тежка инфекция на белите дробове.


Една жена на всички времена, недостижима в съвършенството на танца и силата на духа... Примабалерината на Мариински театър, звездата на трупата на Дягилев, символът на руското балетно изкуство предизвиква самия автор на "Le cygne" ("Лебедът") Сен-Санс тъжно да сподели след изпълнението й: "Страхувам се, че вече не мога да композирам нищо, достойно за сравнение с Вашия лебед".


Павлова е ученичка в Императорската балетна школа в Санкт Петербург, където предодолява физически несъвършенства, за да дебютира като балерина на 16 години. Следват световните сцени и споделената любов към изкуството с реформаторите на балета Фокин, Нижински и Дягилев (1909 г.) с всеотдайната подкрепа на нейния съпруг и импресарио Виктор Д'Андре, уважението на многобройните възпитанички в школата й, преклонението на публиката и популярзирането на танца в далечни места от света - до тъжния й край след една дъждовна буря в Холандия.


Павлова е "балерина на Бога". Талантът й позволява да приема облика на различни героини и дори да изразява природни явления като танца на "падащия лист". Тя покорява с точното предаване на обикновени човешки чувства, което често не е по силите дори на виртуозни изпълнители. Нещо повече, успява да доближи до своето преживяване дори и неподготвения зрител.


Палова е първата балерина, която хвърля корсета и трикото, за да танцува боса в тюл и въпреки табутата и предразсъдъците, талантът я спасява. В периода 1913-1930 г. вече има изиграни 4000 балетни спектакли. Умира на 23 януари 1931 г. в Хага, Холандия, дни преди 50-годишния си юбилей. По настояване на съпруга й Д'Андре, прахът й е положен в крематориума "Голдърс грийн" в Лондон.

Нейният недостижим финес, деликатност и дълбока емоционалност са уловени от художника Валентин Серов, който през 1909 г. рисува портрет в естествени размери. Павлова е изобразена в емблематичната й роля като бял лебед на син фон.


Биографията на Павлова, чието изкуство обединява света, разделя екипа на сериала по патриотични причини. Замислен като проект на "Парамаунт" с режисьор Майкъл Пауъл, филмът е пренасочен от съветския министър на киното към молдовския режисьор Емил Лотяну в знак на национален престиж.

Идеята на Мартин Скорсезе във филма да участват Робърт де Ниро и Джак Никълсън също е забранена от СССР (тъй като Де Ниро вече е заклеймен като антикомунист по това време с ролята си в "Ловецът на елени", а Никълсън е забелязан с пренебрежителни изказвания в интервюта за Съветския съюз).

Компромиси следват и с дължината на филма. Известната режисьорка на монтажа Телма Шунмейкър успява да спаси театралната версия на това, което след финансови проблеми с гръцките продуценти остава довършено с кредит на Лотяну като окончателен вариант (1986 г.) в 5 телевизионни серии (общо 273 мин.).


От 25 февруари 2013 г. по БНТ1. От 22 юли 2013 г. - повторение.

ИЗБРАНО