Туин Пийкс

За филма

Оригинално заглавие: Twin Peaks
Държава: САЩ
Година: 1990
Жанрове: Мистерия

Режисьор: (сценарий) Дейвид Линч, Марк Фрост

В ролите: Kyle MacLachlan, Lara Flynn Boyle, Michael Ontkean, Mädchen Amick, Sheryl Lee, Peggy Lipton, James Marshall


Чудноват, но прочут - увлекателен, съвършен и опияняващ - сериал на Дейвид Линч: кой е убил кралицата на бала, Лора Палмър!?

Агентът на ФБР Дейл Купър (Кайл Маклоклън) няма представа за странния свят, в който ще навлезе, когато пристига в отдалеченото дърводобивно градче Туин Пийкс. Изпратен да разследва убийството на младо момиче, той моментално усеща нещо обезпокоително и зловещо навсякъде из въздуха. Всеки следващ жител на градчето е все по-необикновен и интригуващ – и по някакъв странен начин му влияе.

Докато открива заплетени любовни афери, тайни и мечти, дали не се приближава до разкриването на най-мистериозното убийство в култовата телевизионна история?

В първия епизод полицията в Туин Пийкс - среден по големина град (художествена измислица) в далечния северозапад на Съединените Щати - е повикана на местопрестъпление. На брега на езеро е открит труп, завит в найлонов чувал. Никой не подозира, че случилото се ще разтърси целия град. Името на убитата е Лора Палмър, обичано от всички 17-годишно момиче, "Мис Туин Пийкс", дъщеря на почтено и уважавано семейство. Но впоследствие се оказва, че това е било само привидно...

Шерифът Хари Труман, неговите подчинени и агентът на ФБР Дейл Купър, който идва в града да разследва случая, проследяват загадъчните улики, тайните в живота на Лора, за да разкрият загадката на нейната смърт. Лора се оказва жертва на сериен убиец, който преди години убива друго момиче - Териса Банкс.

Скоро агент Купър осъзнава, че случилото се не е просто поредното престъпление, а стои във връзка със странни и мистериозни събития, причината за които се крият във вековните гори около града. И когато убиецът най-после е разкрит и Купър се готви да напусне града, нова серия убийства го принуждава да остане - неговият бивш партньор и учител Уиндъм Ърл се появява в града и търси отмъщение. Следите ще отведат Купърт до източника на злото в горите на Туйн Пийкс.

Сериалът смесва черти от хорър, драма, трилър, фентъзи.
Два сезона (1990 - 1991 г.), общо 30 епизода х47 мин.
Фейсбук: https://www.facebook.com/TwinPeaksTV.

От 1992 г. по Канал 1. Дублаж - Лидия Вълкова, Илиана Балийска, Никола Стефанов, Пламен Захов и Владимир Пенев.

От 2005 г. по Нова телевизия. Дублаж - Татяна Захова, Йорданка Илова, Владимир Пенев, Петър Чернев и Илиян Пенев.

От 3 декември 2012 г. по CBS Drama.

===

От 22 май до 4 септември 2017 г. по HBO - нов сезон с 18 епизода х60 мин.
Уеб сайт: sho.com/twin-peaks

Новият сезон, създаден от Марк Фрост и Дейвид Линч, започва 25 години, след като шокиращото убийство на кралицата на бала Лора Палмър разтърсва спокойното градче Туин Пийкс.

Участват актьорите с Мейдчън Еймик, Дейна Ашбрук, Кайл Маклоклън, Евърет Макгил, Шерил Лий и др.

ИЗБРАНО