Сага за Форсайтови

За филма

Оригинално заглавие: The Forsyte Saga
Държава: Великобритания
Година: 2002
Жанрове: Драма

Режисьор: Кристофър Минол, Дейвид Мур, Анди Уилсън

В ролите: Деймиън Луис, Рупърт Грейвс, Джина Маккий, Корин Редгрейв, Йоан Гръфъд


Минисериал на Granada Television за ITV по едноименната трилогия романи (1906, 1920 и 1922 г.) на британския писател Джон Голсуърти.

Това е историята на три поколения от рода Форсайт. Във викторианска Англия, символ на благочестието, родът е сред стълбовете на обществото. Богатството, натрупано от няколко поколения търговци и адвокати, осигурява охолен и спокоен живот на многобройните Форсайтови, олицетворяващи здравомислието, непоклатимите традиции и упованието в собствеността. Но под британската сдържаност и порядъчност тлеят страсти и се заплитат сложни, бурни, а понякога и гибелни отношения. Един семеен свят на разкош, разклатен от ревност, отчуждение, изневяра, изнасилване и развод.

Действието се развива във време на културни и социални промени в Обединеното кралство, смесени с политически хаос в периода от 1870 до 1920 година. Вълнуващата драма залага на режисьорско майсторство от висок клас, красиви местоположения и убедителна актьорска игра.
Сомс Форсайт е богат и успешен адвокат в семейната кантора, а единствената му слабост е неговата любов му към красивата Айрин. Братовчед му Джолиън (Рупърт Грейвс) е негова противоположност – свободомислещ артист, който изоставя жена си, за да заживее с детегледачката. В рамките на 30 години техният заплетен живот върви ръка за ръка, като донася щастие на едни и разочарование на други.

Външно хладният Сомс Форсайт (Soames, в ролята - Деймиън Луис) е болезнено влюбен в съпругата си Айрин (Irene - Джина Маккий), която не отвръща на чувствата му, осъзнавайки че бракът й е бил грешка. Сърдечната и всеотдайна Джун, племенница на Сомс, копнее да се посвети изцяло на годеника си, архитекта Филип Босини (Йоан Гръфъд), и да му бъде опора в творческия път. Но между Айрин и Босини възниква непреодолимо привличане - последвалите от него трагични събития променят не една съдба и стават причина за още драми на фона на дълга и мъчително сподавяна вражда между двата клона на рода. Напрежението между Айрин и Сомс се пренася и върху техните деца – Джон и Фльор.

1 еп: Лондон, 1874-а година. Родът Форсайт е сред стълбовете на обществото, но зад маската на порядъчност тлеят бурни страсти. Джолион Младши пръв скандализира обществото, напускайки съпругата си заради гувернантката Елен. Адвокатът Сомс Форсайт се влюбва в красавицата Айрин и й предлага брак. Тя приема, притисната от безпаричието си. Младата Джун, дъщеря на Джолион Младши, се влюбва в никому неизвестния архитект Босини.

2 еп: Финансовите проблеми на Дарти, съпругът на Уинифред Форсайт, стават очевидни, когато в дома им идват съдия-изпълнители. Сомс наема Босини за извънградската си къща. Джун е въодушевена, че той ще има пари и се готви за сватба. Но между Айрин и архитектът пламва любов и Джун е отхвърлена.
3 еп: Обществото в Лондон разбира за връзката на Айрин с Босини. Честта на Сомс е накърнена и той измисля повод да изправи Босини пред съд. Айрин се готви да избяга с Босини веднага след делото, но любимият й е прегазен от карета и умира. Тя отново е принудена да се завърне при Сомс.
4 еп: Айрин не издържа дълго в дома на Сомс и изчезва. По молба на Джун, Джолион Старши купува къщата в Робин Хил, където заживяват заедно със семейството на Джолион Младши. Но Джун и баща й заминават и Джолион Старши отново остава сам в огромна къща. На една опера вижда Айрин и двамата намират утеха в компанията си. Джолион Старши умира, завещавайки на Айрин солидна сума.
5 еп: 1899-та, 12 години след като Айрин напуска Сомс. Той се опитва да помогне на Уинифред да се разведе, но самият той прави опит да върне Айрин, за да му роди син. Холи и вал Дарти се влюбват. Джоли е против и предизвиква Вал да се запишат в Имперската доброволческа кавалерия.

6 еп: Холи също заминава за фронта, където тайно се омъжва за Вал. Джоли умира. Айрин ражда син от Джолион младши, когото кръщават Джон. Соумс се жени за французойката Анет и им се ражда дъщеря – Фльор.
7 еп: На рождения ден на Естер децата Джон и Фльор се срещат и харесват за пръв път. Минават години и пътищата на двамата отново се пресичат. Джолион младши разбира, че не му остава дълго. В Лондон се появява изисканият Профонд, който грабва сърцето на Уинифред. Соумс и Джолион решават да прекратят връзката на децата си.
8 еп: Дарти умира при катастрофа. Фльор разбира, че баща й е женен за Айрин. Джолион Младши забранява на Джон да поддържа връзка с Фльор и младежът напуска дома си.
9 еп: Обиден от отношението на баща си към Фльор, Джон се оттегля в една вила. Фльор обещава на Джолион, че ще остави Джон, но измисля план за тайна сватба. Вечерта преди заминаването им Джолион умира.
10 еп: По молба на Фльор, Соумс отива в Робин Хил да преговаря с Айрин за връзката на децата им. Срещата отблъсква Джон не само от Соумс, но и от Фльор. Младото момиче е отчаяно, но следва съвета на майка си и се омъжва за Майкъл Монт. Айрин напуска Робин Хил.

6 епизода, общо 423 мин.
От 15 октомври 2012 г. по БНТ1 (в 10 епизода). От 8 март 2014 г. - повторение.
От 11 март 2013 г. по БНТ2.
От 18 декември 2017 г. по Bulgaria ON AIR.

ИЗБРАНО