Завръщане от Рим

За филма

Държава: България
Година: 1977
Жанрове: Драма

Режисьор: Иля Велчев

В ролите: Райна Василева, Милен Пенев, Юри Ангелов, Петър Слабаков, Наум Шопов, Виолета Донева, Катя Зехирева


5-сериен тв филм, първият български медицински сериал (коопродукция на Българската телевизия с Италианската държавна телевизия РАИ-1).

1 епизод:
Доцент Кирил Милев е известен сърдечно-съдов хирург и главен лекар в клиника. Той получава предложение за двугодишна специализация в Италия. Ани - неговата съпруга, която е специалист в същата област - не желае да прекъсне практиката си в България и решава да остане. За двете години раздяла тя става известна сред персонала на болницата и пациентите като перфектен специалист и топъл човек. На края на втората година се разбира, че срокът на престоя на доцент Милев се удължава с още една година. Самотна и нещастна, Ани се влюбва във Владимир - спортен журналист. Ани и Кирил се развеждат.

2 епизод:
Доцент Милев се връща в България и заема отново поста си. Още от първия ден се показва като циничен и груб човек. Влиза в конфликти с колегите си и пациентите. Въпреки развода, той мята, че има някакви права над Ани и се опитва да налага волята си. Напрежението в личния живот принуждава Ани да търси забрава в работата си. При поредното нощно дежурство й се налага сама да оперира дете, болно от левкeмия. Операцията е успешна.

3 епизод:
Ани казва на тежко болния архитект Карев каква е диагнозата му и той пожелава да бъде опериран въпреки минималния шанс за успех. Владимир ревнува Ани и тя го обвинява в алчност и егоизъм в отношението му към нея. Милев кани Ани на вечеря, за да си изяснят отношенията, а след това отиват в бившия им дом. Двамата прекарват нощта заедно...

Сценарист Антон Дончев, оператор Константин Джидров, музика Митко Щерев.

От 9 юни 2012 г. по БНТ1. От 15 септември 2014 г. - повторение. От 15 юли 2019 г. - ново повторение.

ИЗБРАНО