Инспектор Валандер

За филма

Оригинално заглавие: Wallander
Държава: Великобритания / Швеция / САЩ / Германия
Година: 2009
Жанрове: Крими

Режисьор: Филип Мартин

В ролите: Кенет Брана, Сара Смарт, Джийни Спарк, Том Биърд


Забележителният актьор Кенет Брана обединява двата живота на Валандер - личен и професионален - в образ, който изглежда двойнствен, но балансиран.
Инспекторът е изоставен от съпругата си, дъщеря му го смята за непривлекателен "мухльо", а баща му, болен от Алцхаймер, трудно го разпознава всеки път, за да изрази голямото си разочарование от него. Но Валандер е детектив, който мисли нестандартно и решава случаите извън правилата.

Инспектор Курт Валандер живее и работи в Юстад – малко южно градче на границата между някогашния Източен блок и модерна Швеция. Мястото предполага колоритно население и опасни изненади от хора с проблеми - достатъчно работа за Валандер. Той е добър полицай на средна възраст с темпераментен характер, апетит към вредните храни и алкохола, с постоянна нужда от повече сън и движение. Понякога може и да нарушава закона, но това е само защото разследването го изисква.

Първи епизод:
Трилърът започва с поредица убийства. Става ясно, че полицията издирва сериен убиец. Пропилият се журналист Ларс Магнусон насочва Валандер към Сандин – пенсиониран и корумпиран полицай. Поредната жертва на серийния убиец е престъпник, но този път е вложена особена жестокост. След убийството, бивша проститутка споделя с Валандер за среднощни оргии с млади момичета. В дома на Сандин са открити заключени девойки, които явно ги е очаквала същата съдба. Очевидно бившият полицай е следващ в списъка, а Валандър ще използва Сандин като примамка, за да разкрие самоличността на убиеца.

4 сезона (2009 - 2016 г.), 12 епизода х90 мин. (по 3 епизода на сезон).

От 6 до 27 април 2012 г. по БНТ1 (сезон I). От 12 септември 2014 г. - сезон II (от 1 до 15 декември 2015 г. - повторение).
От 8 ноември 2014 г. по БНТ HD. От 25 април 2016 г. - повторение.
От 16 май 2016 г. по Bulgaria ON AIR. От 8 февруари 2017 г. - сезон III.

ИЗБРАНО