Праведен

За филма

Оригинално заглавие: Justified
Държава: САЩ
Година: 2010
Жанрове: Крими

Режисьор: (сценарий) Греъм Йост, Елмор Ленърд

В ролите: Тимъти Олифънт, Уилям Рагсдейл, Джоел Картър, Дъг Доу, Уолтън Гогинс, Деймън Хериман, Марго Мартиндейл, Ник Сърси, Якоб Питс, Ерика Тейзъл


Консервативният маршал Райлън Гивънс е преназначен от Маями в родния му беден, провинциален, миньорски град в източен Кентъки.

Гивънс е служител на закона, запазил стила на 19 век, който налага чувството си за справедливост по начин, който го превръща в мишена за престъпниците и причинява противоречия с началниците му. Този конфликт довежда до преназначаването му в американски окръг, който покрива града, в който Гивънс е израснал.


Той е анахронизъм – корав и убедителен джентълмен, който намира маниерите си за очарователни, но никога не отстъпва. Зад спокойната му осанка се крие един ядосан мъж, израснал в трудни условия в провинциалния Кентъки с баща извън закона, който знае повече за това какъв не желае да бъде, отколкото какъв всъщност е.



Във втория сезон, консервативният маршал Райлън Гивънс се изправя срещу престъпния матриархат на „Магс Бенет” (роля, за които Марго Мартиндейл печели награда Еми).
Режисьор и продуцент на втория сезон е Греъм Йост.


В края на сезона настъпва краят на властването на семейство Бенет над окръг Харлан, а старият противник / приятел на Райлън „Бойд Краудер" се завръща в криминалния живот. В този сезон Бойд и неговият екип ще открият, че те не са единствените, които искат да управляват подземния свят на Харлан. Райлън се изправя срещу корумпирани политици, скрити богатства, мистериозен мъж, наречен „Лаймхаус" и срещу предприемчив и опасен престъпник от град Мотор.


В сезон 6:

Сезонът се основава на съперничеството между Райлън и Бойд, усложнено от предателството на Ава, машинациите на Ейвъри и план той да бъде ограбен от Бойд, Уейн Дъфи и таен негов враг. Бойд успява да изпълни плана, а желанието на Райлън да го хване с помощта на Ава има трагични последици. Работата, животът и бъдещето на Райлън са поставени на карта - така, както не се е случвало никога досега.


2010 г. - 4 номинации и една награда "Еми", награда „Пибоди“.

Уеб сайт: http://www.fxnetworks.com/shows/originals/justified/

6 сезона (2010 - 2015 г.), епизоди х60 мин.


От 21 април 2012 г. по bTV Action. От 7 юли 2012 г. - сезон II. От 19 март 2014 г. - повторение (от сезон I). От 8 декември 2015 г. - сезон VI.

ИЗБРАНО