Бърза кухня ала Жак Пепен

За филма

Държава: САЩ
Година: 2004
Жанрове: Лайфстайл

Режисьор: Bruce Franchini

В ролите: Jacques Pépin


"Jacques Pépin: Fast Food My Way": Според Джулия Чайлд, той е най-добрият готвач на Америка, според мнозина – най-забележителният гастроном, заставал пред телевизионния обектив.

В пренаселения свят на готвачите-знаменитости звездата на Жак Пепен свети с непомръкваща собствена светлина. Пепен е автор на над 18 книги, но благодарение на телевизията става чест и желан гост на милиони хора по света.


Една от причините за невероятния успех на предаването му е лекотата, финеса и разбирането, с които мосю Жак се отнася към готвенето. И най-дребният жест издава майстора и годините опит, които Жак щедро споделя с нас като стар приятел. Пепен въплъщава всичко положително, което влагаме в израза „от старата школа” – познания, опит, практичен усет, дързост, артисцизъм и съхранено любопитство.

Жак Пепен е готвил за президенти, но не се уморява да ни показва как всекидневно да приготвяме вкусна и здравословна храна у дома. В свое интервю Пепен споделя, че първата му асоциация от думата fat food е салата Капрезе – прясно сирене, домати, босилек и малко хубав зехтин. Ето това е есенцията на стила Пепен – простота, вкус, изтънченост. Освен последователи, Пепен има и почитатели, които обичат да го гледат по същите причини, по които други слушат Хоровиц. Работата на мосю Жак има и „естетическо” измерение. Наред с това Пепен е постоянен източник на съвети и малки хитринки. Познавачът личи и в това, че при него нищо не се изхвърля – той знае оптималното приложение на всеки продукт или негова съставна част.


Пепен е възпитан в традициите и ритуалите на френското готвене, което не му пречи да улеснява сложните етапи в подготовката на продуктите и да намалява съдържанието на мазнини. В „Бърза кухня ала Жак Пепен” френската кухня ни се представя в модерен, олекотен, user-friendly вариант, но напълно запазила хедонистичния си дух и пиетета пред качествения продукт.


Уеб сайт: http://www.kqed.org/w/jpfastfood/home.html


По Fiesta TV.

ИЗБРАНО