Борджиите

За филма

Оригинално заглавие: Borgia
Държава: Франция, Германия, Чехия, Италия
Година: 2011
Жанрове: Исторически

Режисьор: Оливер Хиршбигел, Метин Хюсеин

В ролите: Джон Доман, Асумпта Серна, Изолда Дюхаук, Стенли Вебер, Марк Райдър, Марта Гастини


Сага за Борджиите – един старинен род от Валенсия. Най-властната и богата испанска фамилия в Европа, провалена от безграничния стремеж към власт. Продукция на Atlantique Productions и EOS Entertainment.

Предизвикателни и безскрупулни, те успяват да извършат всички смъртни грехове, но са скандални, защото го правят по-добре от враговете си. Борджиите, възхвалявани от Макиавели и сатанизирани от историци, дават на света двама от най-противоречивите папи. Три десетилетия това семейство държи в подчинение християнския свят.

Италия, Рим и Ватиканът са сцена на битки за власт, интриги, подли убийства, предателства, безсмислен разкош и нечуван разврат. И това се преплита с дълбоката почит към изкуствата и науката. Трагизмът е предопределен за всички Борджии. Тази династия оставя кървави следи в европейската история по времето на Ренесанса.

Родриго Борджия е папа Александър VІ. Децата му са обречени да следват неговата воля до смърт, а една испанска фамилия ще превземе Ватикана през Ренесанса и ще подчини християнството и вярата на богатството и властта.
Историите за Борджиите започват през 1492 г., когато Родриго Борджия се качва на трона във Ватикана - и завършват през 1507 г. със смъртта на неговия син Чезаре, прочут със своите амбиции, смелост и дипломация като един от великите принцове на своето време. Сестра му Лукреция също се превръща в нарицателно за женско коварство. Останалите, по-малко известни персонажи, са не по-малко скандални и любопитни за историята. Другите две деца на Родриго Борджия от любовницата му Ваноца деи Катанеи са любимият му син Джовани, убит през 1497 г., и Джофре - най-малкият.

От 15 декември 2011 г. до 16 януари 2012 г. по БНТ1 (12 епизода х 55 мин.). От 31 януари 2014 г. - сезон II (12 еп.). От 18 март 2016 г. - сезон III "Триумф и забвение" (14 еп.).
От 23 декември 2017 г. по Epic Drama.

* * *

От 24 декември 2011 г. по HBO - друг сериал със същото заглавие на български, "The Borgias" - Канада, Ирландия, Унгария, 2011 г. с Джереми Айрънс, продукция на Showtime Networks. От 1 юни 2012 г. - сезон II.
От 24 ноември 2013 г. - "The Borgias" по FOX (сезон II).
От 30 юни 2020 г. по БНТ1 (заглавие: "Династията на Борджиите").

ИЗБРАНО