Алф

За филма

Оригинално заглавие: ALF
Държава: САЩ
Година: 1986
Жанрове: Комедия

Режисьор: Nick Havinga, Burt Brinckerhoff, Gary Shimokawa

В ролите: Михали Мезарос-Мичу, Макс Райт, Анн Шедийн, Андреа Елсън, Бенджи Грегъри


Ситком на NBC.
Уили, Кейт, Лин и Брайън Танър са обикновено семейство от Ел Ей. Те водят също толкова обикновен и спокоен живот, до момента, в който един устат, космат, неканен гост приземява летящата си чиния направо в гаража им.

Гордон "Алф" Шамуей, извънземно от планетата Мелмак, оцелява при катастрофата, но не може да ремонтира своя кораб и е принуден да остане на Земята. Неговият полет в нощта не остава незабелязан за агентите, разследващи извънземни форми на живот. А тяхното най-голямо желание е да го заловят и подложат на всевъзможни изследвания /мъчения/. За да го спасят, семейство Танер го приемат в дома си, а много скоро и в сърцата си. Условията обаче са: първо - никой да не разбира за това – задача трудна за изпълнение за неукротимия и шантав Алф; и второ - менюто му да изключва котката Лъки – лакомство, което спокойно може да бъде объркано с геврек.

Тялото на Алф е покрито с оранжева козина. Неговият нос е на вълнички, има осем стомаха, и обича да яде котки. Той ходил в гимназията 122 години и бил капитан на бейзболния отбор (играе се на лед с ракообразни вместо с топка). Роден е на 28 октомври 1756 г. в долната източна част на планетата Мелмак. Тази планета се намирала на шест парсека, или на близо 20 светлинни години разстояние от звездния суперкуп Хидра-Кентавър, и имала зелено небе, синя трева и лилаво слънце.
Алф става постоянен член на семейството, въпреки че понякога създава главоболия със своите детински и лекомислени постъпки...

Всеки един от епизодите в Алф е кръстен на някаква песен, и заглавието ѝ е свързано със сценария на съответния епизод.

4 сезона (198 - 1990 г.), епизоди х25-30 мин., по 26 епизода на сезон (24 епизода в последния сезон), общо 102 епизода.

Дублаж: Анета Сотирова / Надя Савова (Гинка Шупелинова / Петя Миладинова), Нели Топалова, Николай Цанков / Пенко Русев, Иван Балсамаджиев, Веселин Ранков.

От началото на 1990-те години по Канал 1.
От 2000 г. по bTV, от 2006 г. - повторение. От 27 юни 2012 г. - повторение.
От 2007 г. по GTV, от 24 октомври 2008 г. - повторение.
От 16 септември 2009 г. по Diema.

ИЗБРАНО