Сами сред вълци

За филма

Държава: България
Година: 1979
Жанрове: Драма

Режисьор: Зако Хеския

В ролите: Борис Луканов, Васил Михайлов, Стойно Добрев, Георги Георгиев-Гец, Николай Бинев, Коста Цонев, Васил Димитров


5-сериен тв филм, сценарист: Павел Вежинов, продукция на БНТ и Бояна филм.

Първа серия



Началото на 40-те години. Съветското разузнаване е внедрило в различни държави свои резиденти, за да го информират за плановете на Хитлер. Доктор Александър Пеев-Боевой, бивш царски офицер, е избран за ръководител на шпионската мрежа в България. За свой главен информатор той използва своя съвипусник генерал Никифор Никифоров, отговарящ за военните съдилища и прилагането на ЗЗД в армията. Към дейността на генерала проявява интерес доктор Делиус. След отказа на Никифоров да сътрудничи на немците, Делиус се свързва с подполковник Костов - заместник началник на военното контраразузнаване. В софийската казарма е разкрит комунистически заговор. Костов информира немския посланик, а той от своя страна съобщава на цар Борис III и му отправя упрек за неспособността на неговите съдии да се справят с комунистите.





Втора серия



Цар Борис III свиква на съвещание министъра на отбраната генерал Даскалов, генерал Никифоров и министъра на външните работи Павлов, за да разбере подробности за заговора в софийската казарма и да поиска по-бързото разследване на случая. Генерал Никифоров е натоварен да присъства на изпълнението на всички смъртни присъди. Участниците във военната комунистическа конспирация са осъдени на смърт. Никола Гешев, началник на тайната полиция, подозира участието на доктор Александър Пеев в съветската шпионска мрежа, но няма доказателства. Всички опити, дори и използването на агент-провокатор, се оказват неуспешни. Радиограмите на Боевой до СССР се следят от хората на доктор Делиус.





Трета серия



Доктор Делиус се свързва с Никола Гешев и иска съдействие за залавянето на радиста на доктор Пеев. Гешев отказва да работи заедно с немците, защото е убеден в своите способности. Пръстенът около радиста Емил Попов се затяга. Доктор Пеев се свързва с Тереза - любовница на доктор Делиус, и иска да я вербува. Тя е съгласна да шпионира за Боевой, но иска значителна сума пари. Александър Пеев се среща със съветското военно аташе, за да получи исканите от Тереза пари. След срещата им немците извършват опит за атентат над аташето.





Четвърта серия



В София пристига адмирал Канарис. При срещата му с генерал Лукаш - началник щаб на армията, той иска среща с цар Борис III, за да разбере отношението му към войната със СССР и евентуалното включване на България във военните действия. Адмирал Канарис представя на доктор Делиус новият посланик на Германия, Бекерле, който иска от Делиус да се раздели с Тереза. Александър Пеев се среща с радиста си Емил Попов и го предупреждава за опасността, надвиснала над него. Взети са всички предпазни мерки, за да се осуетят опитите на полицията да стигне да него. Емил Марков - член на ЦК на БКП, се среща с Емил Попов и иска от него да осъществи връзка с Москва, защото радиста на ЦК е заловен от полицията и те не могат да се свържат с Георги Димитров. Съзнавайки риска и не поискал разрешение от Боевой, Емил Попов осъществява връзката, но е арестуван от хората на Гешев. В ареста извършва неуспешен опит за самоубийство.





Пета серия



След жесток побой в полицията Емил Попов признава, че доктор Пеев е ръководител на съветската шпионска мрежа в България. Гешев поставя Пеев под домашен арест, за да може да арестува останалите участници в групата на Боевой. При ареста на Пеев е намерен шифърът на радиограмите. След разшифроването на радиограмите е арестуван вторият радист Иван Владков. Емил Попов е принуден от Никола Гешев да изпраща фалшиви радиограми до Москва. Използвайки таен код, той предупреждава централата, че предаванията са под контрола на полицията. След хитра измама Емил Попов успява да се измъкне от ръцете на Гешев. Емил Марков му помага да се скрие, но агентите на полицията откриват следите му. След кратка престрелка Емил Марков е убит, а Емил Попов е отново арестуван. След разпитите и съдебния процес, конспирацията е напълно разкрита. Александър Пеев, Емил Попов и Иван Владков са осъдени на смърт. Генерал Никифоров е отстранен от военна служба.

ИЗБРАНО