Щитът

За филма

Оригинално заглавие: The Shield
Държава: САЩ
Година: 2002
Жанрове: Крими

Режисьор: Майкъл Фийлд

В ролите: Майкъл Чиклис, Форест Уитакър, Катрин Дент, Уолтън Годжинс, Майкъл Джейс, Кенет Джонсън, Джей Карн


Един свят, където конвенционалните формули не важат и границата между добро и зло е трудно преодолима.
Нетрадиционна криминална драма, създаденa от Шон Райън през 2002 г. Героите са полицаи със свои правила и закони, живеещи в жесток свят, в който правилата не важат и границата между доброто и злото се прекрачва всеки ден.

Действието се развива в Лос Анжелис, където екип от детективи се борят с бандите, престъпността и наркотиците по главните улици на града. Лидер на екипа е Вик МакКей, заел се с тежката задача да унищожи корупцията и измамата - неравна битка, която може да бъде спечелена само, ако правилата не се нарушават. А това е невъзмонжно в град като Ел Ей, където на почит са парите и властта...

Елитен полицейски отряд с неограничени възможности във война с престъпността и съвестта - под контрола на двама мъже с различен стил и морал. Единият се катери по стълбата на властта, въоръжен с принципи, закони и комплекси, а другият действа по свои правила: с престъпността - по престъпен начин, без ограничения! Двама ръководят всички към една цел, по два пътя. Резултатът е - война, пред и зад ЩИТ-а.

Ежедневието на един полицейски участък в Лос Анжелис... Капитан на участъка е Дейвид Асаведа, чийто латинопроизход му е помогнал да изкачи стълбичката на служебната йерархия, но му е създал както болни амбиции, така и скрити комплекси. Сблъсъкът му с Вик Маки – шеф на Специалния отряд, е постоянен двигател на действието. Вик е страхотно ченге, което гори в работата си, но не се бои да престъпи закона, когато той му пречи да си върши работата. Той е състрадателен и отзивчив, което му е спечелило много приятели, както в участъка, така и по високите етажи, но може да бъде и груб и безскрупулен, ако обстоятелствата или неговия неписан кодекс на честта го налагат. И не на последно място – той е корумпиран, но не в ущърб на обикновените хора, а за сметка на престъпниците, на наркопласьорите и на предателите.

В новите епизоди фокусът на сюжета е пренасочен към политическата действителност, където жена, изцяло отдадена на политическата си кариера, е готова на всичко за постигане на заветната цел.

4 сезон:
полицейският екип е атакуван от редица обвинения в корупция, което поставя под въпрос бъдещето на Вик МакКей. Политическата обстановка налага смяната на шефа на участъка Асаведа с Моника Роулинс, в чията роля влиза Глен Клоуз. ейната връзка с Вик е подложена на изпитание при дело за убийство, което отключва въпроса за расовите различия и води до ареста на бившия затворник Антон Митчел. Дали агресивните тактики на Моника ще помогнат в борбата с престъпността или Асеведа ще успее да си върне позицията.

6 сезон, 1 епизод:
Вик, Рони и Шейн се опитват да открият убиеца на Лем и са притиснали всички извистни им бандити във Фармингтън. Лейтенант Кавана /Форест Уитакър/ от Вътрешния отдел е вече толкова обсебен от идеята да залови Вик и хората му, че е готов да престъпи закона като накара информаторката си Емолия да даде лъжливи свидетелски показания, само за да го натопи и арестува.

Сезон VI:
Събитията от шести сезон се развиват седмица след края на предишния. В новия сезон измамно ченге ходи по тънката линия между правилно и грешно, Вик МакКей оглавява екип от детективи. Ожесточената борба с престъпността, наркотиците и несправедливостта по улиците и кварталите на Лос Анджелис е война с високи залози, движена от корупция и измами, а главната цел са парите и властта.
Ударният екип се опитва да разкрие убийството на Лем и да се справи с последствията от разкритието на Вик, че Шейн е убиецът. В екипа се включва нов офицер с намерението да замени Вик. Той от своя страна ще се опита да запази работата си, а и да разкрие убийството на няколко мексикански служители.

7 сезон, 13 /последен/ епизод:
Корин и децата влизат в програмата за защита на свидетелите и изчезват. Шейн убива Мара и сина си и се самоубива. Рони влиза в затвора, благодарение на показанията на Вик, дадени пред ФБР за получаване на имунитет. Клоден се отказва да пие повече лекарствата срещу своето заболяване /лупус/, за да изживее последните си дни пълноценно и с незамъглено съзнание. Самият Вик е закотвен зад бюро в централата на ФБР, лишен от контакт със семейството си, без приятелите си и без тръпката от любимата си работа.

2 награди "Златен глобус", още 9 награди и 34 номинации за сериала, който разби клишетата в криминалния жанр. Всичко в "ЩИТ" е за първи път:
за първи път криминалният жанр излиза извън шаблона;
за първи път сериал, продуциран от неводеща телевизия (FX Network), печели "Златен глобус";
за първи път Глен Клоус приема да се снима в телевизионен сериал.

Златният глобус е в категориите „Най-добър драматичен сериал” и „Най-добър актьор в драматичен сериал”, връчена на Майкъл Чиклис за изпълнението му на Вик Маккей. Той получава и „ЕМИ” в категорията „Най-добър главен актьор” в тв сериал.

За да влезе добре в ролята си, освен многото технически тренировки, Майкъл Чиклис научава и испански. Техническият консултант по полицейските въпроси уверил Чиклис, че филмът със сигурност ще допадне на полицаите, а дъщерята на героя му Вик в сериала е изиграна от истинската дъщеря на Чиклис – Отъм.

От 30 декември 2007 г. по AXN Crime (сезон IV). От 21 март 2009 г. - сезон VI. От 2 ноември 2009 г. - сезон VII.
От 9 до 17 декември 2008 г. БНТ1 (сезон I, 4 епизода) и от 15 до 29 януари 2009 г. (2 епизода). От 27 октомври до 18 ноември 2009 г. - сезон VI (10 епизода). От 19 ноември до 22 декември 2009 г. - сезон VII (13 епизода).
От 1 януари до 8 февруари 2013 г. по bTV Action (сезони I - III). От 7 август 2013 г. - повторение (сезон I); от 27 декември 2013 г. - второ повторение (сезон I). От 3 март 2014 г. - сезон IV. От 11 април 2014 г. - сезон VI. От 1 септември 2014 г. - повторение (сезон VI).

ИЗБРАНО