Църква за вълци

За филма

Държава: България
Година: 2007
Жанрове: Драма

Режисьор: Николай Ламбрев–Михайловски

В ролите: Меглена Караламбова, Атанас Атанасов, Васил Михайлов, Христо Мутафчиев, Марин Янев, Михаил Мутафов, Калин Сърменов, Иван Ласкин, Стефан Попов, Вълчо Камарашев, Албена Георгиева, Атанас Михайлов, Мирослав Косев, Стела Иванова, Мария Статулова


Сериалът е заснет в шопското с. Локорско и пресъздава живота на българина от 1989 г. до наши дни. Зрителите ще видят една сага за времето на адаптация, когато нашенецът влиза в битка и със себе си, и с околния свят. Социалните и политическите събития в България са пречупени през личната съдба на три поколения българи, най-младите от които са 20-годишни. Въпросите, чиито отговори търси целият екип, са:


Защо любовта ни се превръща в зверче, което стене и хапе?
Защо децата ни стават врагове на родителите си?
Защо приятелството се измерва с лицемерни подаръци, безпринципни протекции и пресметливи услуги?
Можем ли да излезем непокварени и чисти от едно състезание, в което правилата са мръсни?
Ще спасим ли душите си в мелницата на политическия бяс?

Какво ни разделя — интересите или идеите? Противопоставянето, нетърпимостта, омразата, ожесточаването — част от кармичния хаос на живота ли са или сюжети от зловеща игра на невидими кукловоди?
Когато в наивното си опиянение рушим затвора на миналото, какво всъщност градим — храм на спасението или църква за вълци?

И дали проблемът е само в църквата? Или е най-вече в молитвата? Защото знаем ли всъщност кой за какво се моли? Вълците и агнетата една и съща молитва ли изповядват? Лъжа ли е, че едни ходят на църква, за да разкрият душите си пред бога, а други — за да прикрият истинската си същност?

Ние търсихме отговори на тези въпроси заедно. Опитахме се да напомним, че всеки от нас носи не само отговорността за собствената си съдба, но и отговорността за съдбата на хората около него. Опитахме се да говорим честно за живота, който живеем. Без носталгия, без отрицание, без отчаяние, без оптимизъм...


Още в първия епизод зрителят се озовава във водовъртежа на бурни страсти - семейни, любовни, имуществени. Завръзката е една предстояща сватба и назряващият конфликт между патриархалните ценности на бащата и модерното мислене на преуспелия му син. Още с първите кадри у зрителя се заражда чувството, че ще стане съпричастен на една пълнокръвна история, която не се нуждае да бъде уплътнявана с художествена измислица.

От 16 юли 2007 г. по Канал 1 на БНТ. От 7 до 22 юли 2022 г. - повторение по БНТ1.
От 25 септември 2013 г. по БНТ2.
От 18 април до 30 май 2015 г. по БНТ Свят.

ИЗБРАНО