Комисар Монталбано

За филма

Оригинално заглавие: Il commissario Montalbano
Държава: Италия
Година: 1999
Жанрове: Крими

Режисьор: Алберто Сирони

В ролите: Лука Дзингарети, Пепино Мадзота, Анджело Русо, Катарина Бьом, Изабел Солман, Марко Каваларо, Давиде Ловерде


Криминална поредица (18 епизода, 1999 - 2008 г.) по романите на Андреа Камилиери.

Поредицата е създадена по бестселърите на най-популярния италиански автор на криминална литература през 1990-те, ревностен защитник на правосъдието и противник на беззаконието и действията на организираната престъпност в страната.

М- като Мегре, като Марлоу или като Монталбано - романизираният герой на криминалистиката в Италия разследва убийства, измами и тайнствени загадки. Смел, опитен, циничен, изкушаван, но честен и неспособен да се откаже от предизивкателството да открие истината.

Салво Монталбано е старши следовател, който работи в провинциалния град Рагуста - Сицилия, Италия. Салво води самотен живот, той е гастроном и маратонски плувец с красива къща на брега на морето...

Епизоди:
Хартиена луна (La luna di carta)
Микела Пардо идва в комисариата да съобщи, че от два дни брат й Анджело е изчезнал. Отиват в дома му и намират странни неща и трупа на Анджело, умрял преди, по време или след сексуален контакт. Имал е връзка с омъжената Елена Склафани, която сестра му се опитва да скрие. Монталбано отива да я разпита. Елена е искала да се разделят. Тя разказва цялата си житейска история на комисаря. Появява се и Тереза, която дава показания, но иска да остане анонимна. Разследването започва трудно и в грешна посока, но Монталбано успява да разкрие неочакваната истина.

Следа в пясъка (La pista di sabbia)
На плажа Монталбано случайно намира убит кон. Наоколо има железни прътове, фасове и въжета. Занасят ги на криминалистите. Случаят е свързан с незаконните надбягвания във Вигата, за които се говори много. Залаганията били милиони евро. Забъркано е името на счетоводител на верига супермаркети Микелино Престия. Появяват се подозрения, че конят е откраднта. В комисариата идва да подаде жалба за изчезнал кон Рекеле Естерман. Тя е докарала коня в Монтелуза заради предстоящото състезание във Фиака. Отново Монталбано разплита сложен случай с неочакван край.

Зноен август (La vampa d'agosto)
Ливия се обажда да каже на Монталбано, че заминава на пътешествие с яхта с неин приятел. Предлага му да тръгне с нея, но той отказва. Анджело води комисаря в къщата си, която има странна история. По време на пътуване с влак изчезва момчето на семейство Спечале. Месец по-късно бащата пада по стълбите на новата им къща и умира. Малкият Салво пада в една дупка близо до къщата. Когато го намират, се оказва, че там има мумифициран труп на момиче. Д-р Паскуано установява, че е от преди 5-6 години. Започва интригуващо разследване.

Крилете на сфинкса (Le ali della sfinge)
На плажа е намерен труп на изключително красива млада жена, убита с един изстрел. Странното е, че е съвсем гола. Открива я Салваторе Ариго, пенсионер, който всяка сутрин ходи за риба. Д-р Паскуано забелязва на дясната й лопатка татуировка на пеперуда. Госпожа Пикарела идва в комисариата да каже, че съпругът й е отвлечен преди седмица. Тя разказва странна история, от която се разбира, че са изчезнали 500 хиляди евро и международният му паспорт. Монталбано смята, че е отвлечен. Откриват златен прах под ноктите на момичето. Всичко се заплита и дори Монталбано е затруднен...

От 1 септември 2009 г. по БНТ1.
От 6 март 2012 г. по Fox Crime (сезон II). От 3 април 2012 г. - сезони III и IV. От 2 февруари 2018 г. - сезони X и XI.
От 13 септември 2014 г. по БНТ HD.

ИЗБРАНО