Корабът на мечтите

За филма

Оригинално заглавие: Das Traumschiff / Dream Voyage
Държава: Германия
Година: 1981
Жанрове: Драма

Режисьор: Михаел Щайнкер

В ролите: Зигфрид Раух, Хайде Келер, Гюнтер Брегер


Един нов “кораб-мечта” и един нов капитан поемат курс към ... поредната дестинация.

С МС Дойчланд поема по море един от най-луксозните немски лайнери, на чийто борд като на никой друг можа да бъде инсценирана историята на Волфганг Радеман. С актьора Зигфрид Раух като капитан Фред Паулсен, руля поема един мъж, който с голямата си личност и симпатично излъчване, последван от Хайнц Вайс, са прекрасен екипаж.

"Таити":
След 3 часа корабът трябва да отплава, но от новия капитан на МС Дойчланд няма и следа. Фред Паулсен съвсем спокойно идва един час преди заминаването с мотора си. Веднага възниква конфликт между новия и първия офицер Вернер Олбрих, който се е виждал вече като капитан. За него първата спирка ще бъде и последната. Както обикновено и на това пътуване се срещат различни хора. Както например Хюго Алберт Шолц, който още първия ден съзира в залата за хранене 3 безгрижни дами – Еделтраут, Герда и Ута от Дюселдорф – и се шокира. Те се познават от стари времена! Хюго първоначално избягва компанията им.
В Тахуата за първи път пред чичо си застава Кора Щилер. След смъртта на родителите – майка й е била островитянка, тя е отгледана от роднини. Сега чичо Макс иска да я вземе със себе си в Германия, за да й предложи един “по–приятен живот”. Но Кора се влюбва в корабния стюард Лукас, с когото иска да живее на остров в южната част на Тихия океан. Лукас не е много съгласен с тази идея, но тя се опитва да го принуди. При една от разходките до романтичните острови тя разваля мотора на лодката.

Лидия Фьофлих, “проблемното де” на екипа, изглежда депресирана и меланхолична. Корабният лекар др. Шрьодер се притеснява за нея. Когато на една от разходките тя се отделя от другите и изчезва с едно такси, др. Шрьодер и капитан Паулсен я последват с мотор в джунглата. Двамата мъже намират на едно гробище гроба на починалия мъж на Лидия. В последната минута те успяват да я спасят от самоубийство. Хюго Алберт има все по–големи трудности, защото жена му се е сприятелила с веселите дами от Дюселдорф. Когато Хелга кани триото на 50-тия рожден ден на Хюго, нещата заплашват да ескалират. И така трябва да си кажат истината, за да могат да отпразнуват заедно 50–я рожден ден. Чичо Макс трябва да разбере, че света на Кора не е неговият – тя си е от южната част на Тихия океан. Лукас, от друга страна, не иска да се откаже от професията, приятелите и роднините си.

"Сан Франсиско":
Корабът мечта” отново пори вълните. Този път пътуването ни води към Калифорния, в многообразния Сан Франсиско, с неговите известни трамваи, златния пристанищен мост, селището с лодки, използвани за къщи в Саусалито и една туристическа атракция, която някога е била страховито място: острова затвор Алкатраз.

"Чили":
Беатрис и капитан Паулсен са обезпокоени, защото малко преди отплаване на кораба липсва корабният лекар доктор Шрьодер. Търсенето от страна на Беатрис завършва в един бар. Там седи доктор Шрьодер заедно с приятеля си Рихард Одентал и е забравил за часа на тръгване на кораба. Беатрис се интересува предимно от приятеля и околосветския пътешественик Одентал. Хелга Бергер е измислила нещо специално за 18-я рожден ден на дъщеря си Патриция. Заедно с приятелката на Патриция Никола майката иска да организира празненство за рождения ден на борда, на което е поканен и гост изненада: бащата на Патриция, който никога не е виждал дъщеря си.
Чрез хитрост Рихард Одентал успява да дойде на борда. Капитан Паулсен му позволява да се приюти в каютите на екипажа. Всички мислят, че става въпрос за бедняк, който спешно се нуждае от работа. Под надзора на Беатрис, той трябва да се грижи за избата. Ден след ден Беатрис се чувства все по–привлечена към него. Янош, един пенсиониран крадец, иска да се наслади на ваканцията си на кораба. Но когато открива своя някогашен млад “партньор” Себастиян, който работи на кораба като електротехник, се пробуждат спомените от старото време. Янош иска да подведе някогашния си приятел, за да оберат трезора...

"Австралия":
“Корабът мечта” поема този път курс към Австралия. Предстои едно изпълнено с преживявания пътуване за гостите на МС Дойчланд, което между другото ще ги отведе до най-голeмия монолит на света: Айерс Рок, и при коренните жители на тази възхитителна земя - аборигените. Капитан Паулсен очаква новия офицер, който трябва да замести болния си колега. Когато Ямес Корталс се явява на служба, капитан Паулсен е обхванат от подозрително чувство. Той познава този мъж и споменът за него не е позитивен. Паулсен решава да го държи под око. И има право: новият замисля нещо лошо...
На борда са и лекарката Кристина Хербст и нейния скучен партньор, еволюционният биолог професор Йоахим Колин, който се надява да събере важни познания за научната си работа от пътуването в австралийските шубраци. Едва качил се на кораба, той се втурва да работи без да зачита Кристина и нейните желания. Принудeна, тя тръгва сама и се натъква на пилота Джери. Тя разбира, че непременно трябва да промени нещо в досегашния си живот с Йоахим. Докато се усети, се влюбва до уши в безразсъдния пилот.
И фотографът Бен Бремер трябва да подреди отново живота си. Тъкмо пристигнал с приятелката си Джина, разбира, че издателството, за което трябва да направи фотоистория за луксозните лайнери, е обявило фалит. МС Дойчланд го грабва веднага, и той решава да не пропусне това възхитително пътуване. Появява се проблем, когато той губи сакото си заедно с паспорта и кредитните карти. Единствено капитан Паулсен може да го освободи от тази тежка ситуация и да му предостави нови възможности...
И още една съдба се развива. Елвира Щурм, една самостоятелно пътуваща възрастна пасажерка, иска да слезе от борда в Австралия, за да посети сина си там. Но емигрантът не се появява на пристанището, както е било уговорено. И така Елвира, придружена от фотографа Бен Бремер, поема на път, за да намери сина си в самотния храстовиден ландшафт. Ще бъде едно изпълнено с приключения пътуване...

"Шанхай":
На борда са семейство Херберт и Хелене Албрехт. Херберт Албрехт страда от една година от странна болест, която не само ежедневно му причинява все повече и повече болка, но и изглежда, че променя характера му. Една китайска лекарка в Германия е предписала на Херберт лекарство, което би трябвало да го има в точно една определена аптека в Шанхай. С помощта на стария си приятел, звездата готвач Джак Коли, който също пътува на борда, като VIP гост и говори свободно китайски, Хелене се опитва с много надежда да открие това лечебно средство. Затова пък мъжът й изглежда е загубил всякаква надежда, в несъгласие е със себе си и съдбата си и освен това е и ревнив...
Изненада от особен вид изживяват също Мерет и Паул Фелнер, които наваксват медения си месец на кораба. Тук - на борда, преди много години те са се запознали и влюбили. Това че след междувременна раздяла те отново са се намерили, радва както главната стюардеса, така и всички останали на борда. Но отново бракът им е изправен пред изпитание. В тази ситуация големи претенции се предявяват към отец Манке, който замества за малко бордния свещеник.
По време на това пътуване се търсят съветите и помощта на капитан Паулсен. Отрасналата в приемно семейство китайка Нун Сан, която също принадлежи към екипа на кораба, търси рождените си родители. Тя има някакъв адрес в Шанхай и моли капитан Паулсен да я подкрепи при първата й среща с неподготвените й родители. Моментът на тази среща ще бъде едно емоционално преживяване дори и за опитния капитан.
Даниела Еберт, фризьорка на борда на МС Дойчланд, се умилква на доктор Шрьодер. Но любовта им не е споделена. Доктор Шрьодер иска само да посредничи между главния машинист Хайнер Корс и госпожа Еберт, след като господин Корс му споделил, че е безумно влюбен в нея. Доктор Шрьодер измисля за Корс любовно писмо до обожаваната жена и става неволна причина за невероятно объркване...

82 телевизионни филма (1981 - 2018 г.).

От 4 февруари 2012 г. по bTV Lady.
От 28 май 2012 г. по bTV. От 4 август до 2 септември и на 24 септември 2018 г. - нови епизоди: "Бали" (2012), "Сингапур/Бинтан" (2012), "Пуерто Рико" (2013), "Мавриций" (2014), "Макао" (2015), "Острови Кук" (2016), "Палау" (2016), "Куба" (2017), "Танзания" (2017), "Уругвай" (2017), "Лос Анджелис" (2018).

ИЗБРАНО