Херкулес

За филма

Оригинално заглавие: Hercules: The Legendary Journeys
Държава: САЩ / Нова Зеландия
Година: 1995
Жанрове: Приключенски

Режисьор: Bruce Campbell, Charlie Haskell

В ролите: Кевин Сорбо, Майкъл Хърст, Кевин Смит, Робърт Требор, Александра Тидингс


Приключенията на митологичния герой, отказал се да живее на Олимп като равен с боговете и останал на Земята да защитава слабите.

Сериалът не спазва строго древногръцките легенди и митове - напротив, стремежът е да предложи нов техен прочит и нестандартна интерпретация. 6 сезона, 111 епизода х50 мин. (1995 - 1999 г.)


Херкулес е незаконен син на върховния бог в гръцката митология Зевс от кратката му връзка със смъртна жена. Съпругата на Гръмовержеца – Хера – гледа с омраза на Херкулес, защото за нея той е символ на постоянните изневери на мъжа й. И то символ, който често й се набива на очи. Движена от омраза, тя убива семейството му на земята с огнена топка. Когато Херкулес научава за това, той се заклева да отмъсти на богинята... А Хера се превръща в негов главен враг.


Тя постоянно се опитва да го погуби, изправяйки го пред, на пръв поглед, невъзможни изпитания и изпращайки срещу него хиляди митологични чудовища. Но Херкулес винаги успява да оцелее и да осуети поредния пъклен план на доведената му майка, което само я амбицира да му подготви още по-сложно изпитание следващия път.


Засяга се и темата за отношенията на Херкулес с баща му - Зевс. Гръмовержецът много обича своя син и му помага винаги, когато ситуацията за него изглежда безнадеждна, нерядко спасявайки го на косъм от смъртта... тъкмо когато Хера вече се вижда победителка.


Поради големия успех на сериала, продуцентите решават значително да разширят създадената вселена с нови телевизионни поредици. Така се ражда идеята за сериала „Зина: принцесата-воин” - Зина е зъл и кръвожаден пълководец, срещу която Херкулес се бори. Благодарение на него обаче, тя променя своите възгледи и се превръща в защитничката на онеправданите, каквато я познаваме. В „Херкулес” тя е само един от много врагове, които Хера и другите лоялни към нея богове пращат срещу незаконния син на Зевс.


От 1 март 2008 г. по GTV.

От 18 декември 2011 г. по Diema. От 25 септември 2012 г. - сезон IV.

От 13 март 2013 г. - повторение (от сезон III). От 12 май 2014 г. - повторение (сезон IV).

ИЗБРАНО