Народът срещу О Джей Симпсън: Американска криминална история

За филма

Оригинално заглавие: American Crime Story: The People v. O.J. Simpson
Държава: САЩ
Година: 2016
Жанрове: Крими

Режисьор: (създател и сценарий) Скот Алекзандър, Лари Каразюски

В ролите: Куба Гудинг мл., Сара Полсън, Джон Траволта, Дейвид Шуимър, Стърлинг K. Браун, Кенет Чой, Крисчън Клеменсън, Джозеф Бътлър


(заглавието е за първи сезон; от сезон 2 нататък - само "Американска криминална история")

Кой не е чувал за О Джей Симпсън - футболната звезда, актьор и може би най-прочут обвиняем в американската история? Навремето той беше изправен пред съда за убийството през 1994 г. на бившата му съпруга Никол Браун и на приятеля й Роналд Голдман. А делото срещу него се превърна в сапунена опера.

От дело за двойно убийство, процесът се превърна в грандиозен спектакъл. Футболистът и актьор О Джей Симпсън е най-прочутия обвиняем в американската история и стана толкова популярен, че хората го наричаха просто О Джей. Делото продължи девет месеца. Зад обвиняемия стояха 11 адвокати, а 25-ма прокурори работеха денонощно, за да го вкарат в затвора. Процесът се превърна в най-отразявания случай в историята на Щатите и в най-дългото дело, водено някога в Калифорния, а разноските по него надхвърлиха 20 милиона долара.

Сериалът е базиран на книгата "The run of his life: the People v. O.J. Simpson" (1997 г.) на американския адвокат и журналист Джефри Тобин и изследва сложния, задкулисен и често хаотичен съдебен свят. Ще видите как комбинацията от прокурорска самонадеяност, адвокатска проницателност и полицейски грешки определят изхода на делото. Сериалът ни показва процеса срещу О Джей Симпсън от гледна точка на адвокатите и изследва задкулисните отношения и маневри от двете страни на съдац в допълнение ще разберем как обтегнатите отношения между полицията на Лос Анджелес и афро-американската общност дават на съдебните заседатели основание да се съмняват във вината на О Джей.

Поредицата разчита на Куба Гудинг мл. в ролята на О Джей, Сара Полсън се превъплъщава в прокурора Марша Кларк, а Джон Траволта и Дейвид Шуимър - в адвокатите Робърт Шапиро и Робърт Кардашиан.

В пика на славата си О Джей Симпсън е въплъщение на американската мечта. Освен спортна икона, той е един от първите елитни атлети, преминали успешно от футболния терен към филмовия екран. Популярен и обичан, чернокожият любимец на САЩ участва също в реклами, влиза в домовете на милиони хора и си създава солидна база от фенове.
Блестящ във всяко свое начинание, О Джей прилича на човек, който не може да бъде спрян от нищо и никого. До деня, в който е обвинен в убийството на бившата си съпруга Никол Браун и на Роналд Голдман.

В този миг животът му се преобръща. И нищо не може да подготви нито почитателите му, нито нацията за последвалите събития. Защото в съдебния процес репутацията на О Джей е опетнена завинаги, американците са разделени на два лагера, а медиите са въвлечени в невиждана дотогава лудост.

Всеки нов сезон на „Американска криминална история“ ще има напълно различни сюжети и актьорски състав. Райън Мърфи, познат от “Зловеща семейна история”, е режисьор на първия епизод от първия сезон. Носител на “Златен глобус” и на “Еми”, той е изпълнителен продуцент на поредицата заедно с Нина Джейкъбсън, Брад Симпсън, Скот Алекзандър, Лари Каразюски и Брад Фалчук.

10 епизода х42 мин.

От 3 февруари 2016 г. по FOX.

ИЗБРАНО