Останалите

За филма

Оригинално заглавие: The Leftovers
Държава: САЩ
Година: 2014
Жанрове: Фентъзи

Режисьор: (сценарий) Damon Lindelof, Tom Perrotta

В ролите: Justin Theroux, Frank Harts, Michael Gaston, Liv Tyler, Christopher Eccleston, Carrie Coon, Chris Zylka


По едноименната книга на Том Перота (2011 г.), вдъхновена от атентата на 11 септември 2001 г. Продукция на Warner Bros. Television, дистрибуция на HBO.

След него всички са убедени, че животът вече никога няма да е същият...
Сюжетът, под мотото "Все още сме тук" ("We're Still Here"):
На 14 октомври 2% от населението на Земята просто изчезва, без да остави никаква следа. 140 милиона души от всякаква възраст, пол и занятие се изпаряват и никой не знае къде са.

Три години след „внезапното заминаване“, всеки се справя с живота и скръбта по свой начин.

Събитието прилича на библейската история за Страшния съд. Последният ден за човечеството се оказва обаче доста по-различен от очакванията на хората. Тези, които остават, са принудени да се борят с живота.

Централното събитие засяга целия свят, но сюжетът на 10-те епизода от първия сезон се фокусира върху малко нюйоркско предградие. Жителите на измисления Мейпълтън неуспешно се мъчат да се справят с шока от изненадващото събитие, изчезването на техните близки и приятели. Част от тях стават членове на вид секта - движението на „Виновните". Хората от тази общност ходят облечени в бяло, не говорят и пушат цигари – което приемат като акт на разпространение на тяхната вяра. „Виновните“ не са агресивни, но тяхната поява буди агресията на околните.

За част от жителите на Мейпълтън сектата е начинът да намерят себе си след трагедията и да избягат от действителността. Страхът, скръбта и отчаянието взимат връх, а актовете на насилие зачестяват. Проблемите се стоварват върху шефа на полицията в Мейпълтън, който се опитва да продължи по нормален начин живота си и да не се поддава на множеството теории за „Внезапното заминаване".

В сезон 2:
Сюжетът се фокусира върху две семейства: Гарви, чийто живот е бил променен завинаги след „Внезапното заминаване“ и Мърфи, чийто живот изглежда е бил пощаден от това събитие, разтърсило останалата част на света.
В еп. 1 Джардън в щата Тексас е преименуван на „Миракъл“ („Чудо“), след като става ясно, че от града няма изчезнали хора. Той се е превърнал в магнит за туристи и за хора, които са убедени, че мястото е специално и че там ще бъдат в безопасност. Сред местните жители е и семейство Мърфи: Джон (Кевин Карол), Ерика (Реджина Кинг) и техните близнаци Иви (Джазмин Савой Браун) и Майкъл (Джован Адепо). Докато се опитва да опази града си от измамници и шарлатани, Джон получава злокобно предупреждение от мъж, който твърди, че притежава способности на медиум. Скоро след това Кевин Гарви (Джъстин Дероу), Нора Дърст (Кери Куун) и Джил Гарви (Маргарет Куоли) пристигат в града. Това новосформирано „семейство“ е напуснало Мейпълтън, за да започне на чисто, но изглежда Кевин не може да избяга от миналото си. Кевин и семейство Мърфи преживяват нещо мистериозно, което ще промени живота им завинаги.

Герои:
В една от главните роли е Джъстин Дероу, който е полицейският шеф Кевин Гарви - баща на две деца (Том и Джил), опитващ се по всякакъв начин да запази мира в драматично промененото обкръжение.
Джил Гарви (в ролята - Маргарет Куили) е 17-годишна бунтарка, която има проблеми с училището, с момчетата, с баща си, с разбитото си семейство и единственото, което може да направи е да се преструва, че не ѝ пука.
Брат ѝ Том (Крис Зилка) вижда в изчезването на хората знак за пробуждане. Той напуска колежа си и семейството си и заминава да търси нещо, в което да вярва. Том е изправен пред конфликта между сектата на „Виновните“ и жителите на града.
Кристофър Екълстън играе ролята на свещеника Мат Джеймисън, решил да просветли жителите на града за изчезналите, дори и с цената на брутални разкрития. Неговата цел е да покаже, че изчезналите не са били добри хора, които Бог е приел при себе си. Джеймисън е единственият човек в Мейпълтън, който никога не губи вярата си.

Други интересни персонажи са Нора Дърст (Кари Куун), която е загубила мъжа и детето си по време на странното явление, Ан Дауд е Пати Левън – тайнствената лидерка на „Виновните“, а Аманда Уорън е в ролята на Луси Уорбъртън - самоотвержения кмет на градчето, която първоначално подкрепя Кевин, но след това нещата се променят...
Епизодично се появява Лив Тайлър като Мег Абът - жена с огромна къща и на път да се омъжи, с красив годеник; тя е в голям стрес и има странно спречкване с „останалите виновни“.

3 сезона (2014 - 2017), 30 епизода х60 мин.
Уеб сайт: bo.com/the-leftovers
Фейсбук: facebook.com/TheLeftoversHBO/

От 30 юни 2014 г. по HBO (сезон I - 10 епизода х60 мин.).
От 5 октомври 2015 г. - сезон II.
От 17 април 2017 г. - сезон III.

ИЗБРАНО