Ханибал

За филма

Оригинално заглавие: Hannibal
Държава: САЩ
Година: 2012
Жанрове: Крими

Режисьор: (сценарий) Bryan Fuller, Thomas Harris

В ролите: Hugh Dancy, Mads Mikkelsen, Laurence Fishburne, Caroline Dhavernas, Gillian Anderson, Hettienne Park, Scott Thompson, Lara Jean Chorostecki, Eddie Izzard, Gina Torres, Cynthia Nixon


Криминална мистерия-хорър за взаимоотношенията между известен психиатър и негов пациент - млад профайлър на ФБР, обсебен от способността си да емпатизира на серийни убийци.

еп. 1:
Отчаян от задънената улица, до която достига издирването на сериен убиец наречен „Свраката от Минесота”, който отстранява органи от телата на жертвите си, специален агент Джак Крофърд се обръща за помощ към надарения профайлър Уил Греъм. Случаят се придвижва напред, но поема в неочаквана посока, когато става ясно, че има втори убиец, който действа по същия начин! Д-р Ханибал Лектър – ерудиран и висикоуважаван психиатър, е помолен да се погрижи за нестабилното емоционално състояние на младия Греъм. Междувременно, Уил успява да идентифицира маниака – Гарет Джейкъбс Хобс, който най-изненадващо е предупреден по телефона от... самия Ханибал Лектър! Паникьосаният маниак е избил почти цялото си семейство, когато ФБР пристига и пада под куршумите на Греъм в момента, в който прерязва гърлото на собствената си дъщеря! Това е първата стрелба на Уил по човек и той официално е поверен на професионалната грижа на доктор Ханибал Лектър...

Еп. 2:
Уил и Джак са по следите на сериен убиец, който заравя жертвите си живи и превръща телата им в инкубатори за отглеждане на екзотични гъби.
Екипът е извикан на усамотено поле, осеяно с човешки ръце, стърчащи от земята, а под земята, прилежащите им тела /заравяни живи/, служат за отлеждането на екзотична гъба. Докато Джак се приближава към откриването на заподозрян, сесиите на Уил при Ханибал Лектър зачестяват и профайлърът се опитва да намери покой от собственото си, пренаселено с кошмарни видения съзнание. Необикновените способности на Уил, привличат нежеланото внимание на криминалния репортер Фреди Лаундс, който публикува сензационна история за него в нашумял сайт и по този начин отвежда убиеца до Абигейл Хобс /дъщерята на Гарет Джейкъбс Хобс от еп. 1/, която е в кома след нападението на баща си. Въпрос на време е убиецът да се добере до нея и да я „засади” в зловещата си градина...

Еп. 3:
Твърдо решен да приключи случая с Абигейл Хобс, Уил я връща обратно в дома й и местопрестъпленията на баща й.
Джак споделя теория, според която е възможно Абигейл да е помагала на баща си в убийствата. Факт е, че все още липсват 7 момичета, а семействата им отчаяно търсят отговори. Въпреки съвета на Алана Блум /професор по психология и консултант към ФБР/, но по настояване на Ханибал, те придружават Абигейл обратно в Минесота, където тя се сблъсква с насилие и враждебност. Нещата стават още по-зле, когато имитатор убива най-добрата приятелка на Абигейл. Доказателствата сочат към Ник Бойли – брат на една от жертвите на „Свраката от Минесота” от еп. 1. По време на самозащита, Абигейл убива Ник, а Ханибал се съгласява да скрие тялото. Тогава Абигейл пуска бомбата – тя знае, че именно Ханибал се е обадил за да предупреди баща й, че ФБР идват за него. Сега, двамата са свързани от тайните, които пазят един за друг.

Еп. 4:
Уил и Джак работят върху случай, в който привидно щастливо семейство е открито убито в дома си. Джак споменава, че не отдавна детето на семейството е било жертва на отвличане и се пита дали убийството няма общо с това. Оказва се че да, но не и по начина, по който някой би предположил! Убиецът е именно отвлеченото дете, което се прибира у дома за да си отмъсти. Според промитото му съзнание, родителите му не го обичат достатъчно, иначе биха се постарали повече за да го спасят от похитителите му. Въпросът е кой е внушил тази абсурдна идея на детето? Оказва се, че похитителят на детето е жена, която се опитва да създаде свое семейство и успява да изманипулира детето така, че то да се прибере в къщи само за да убие биологичните си родители!
През това време Ханибал работи с Абигейл Хобс и драмата в нейното семейство, довела до събитията от епизод 1.

Сезон II:
- още по-шокиращи разкрития и заплетени психологически игри.
Уил Греъм (Хю Данси) е затворен в лудница, след като е обвинен в престъпленията, които Ханибал Лектър (Мадс Микелсен) извършва в сезон 1. Сега, след като Уил разбира истинската същност на Ханибал, той трябва да се подготви за истинска битка, в която да отстоява здравия си разум и да докаже на най-близките си, че не е убиец.

Джак Крофърд (Лорънс Фишбърн) се бори със собствените си чувства към Уил и вероятността протежето му да се окаже хладнокръвен убиец. Търсещ отговори на въпросите си, Джак се обръща към човека на когото има пълно доверие - Ханибал Лектър!

След като Уил е затворен зад решетките, самият Ханибал поема ролята му на консултант към отдела за убийства. Ханибал е разкъсван от желанието си да се предпази, но в същото време да запази Уил близо до себе си, пренебрегвайки съветите на психиатъра си (Джилиан Андерсън) да стои настрана. Смъртоносният танц между двамата продължава, за да поеме в потресаващи и неочаквани посоки... Сезонът ще ни покаже, че нищо не може да остане такова, каквото е било преди...

8 април 2013 г. по AXN (сезон I - 13 епизода). От 7 април 2014 г. - сезон II. От 7 септември 2015 г. - сезон III. От 29 януари 2018 г. - повторение (от сезон I).
От 5 октомври до 21 декември 2013 г. по AXN Black (сезон I). От 27 декември 2013 г. - повторение. От 20 ноември 2015 г. - сезон III.
От 20 септември 2021 г. по БНТ1. От 18 май 2022 г. - повторение. От 8 юни 2022 г. - сезон II.

ИЗБРАНО