Фолти Тауърс

За филма

Оригинално заглавие: Fawlty Towers
Държава: Великобритания
Година: 1975
Жанрове: Комедия

Режисьор: John Howard Davies, Bob Spiers

В ролите: John Cleese, Prunella Scales, Andrew Sachs, Connie Booth


Британска комедия, създадена от BBC и излъчена за пръв път през 1975 г. В класацията Топ 100 на „Най-великите британски телевизионни програми”, гласувана от професионалисти от бранша през 2000 г., „Фолти Тауърс” е поставен на първо място. Поредицата печели и престижното пето място в класацията на BBC за „Най–добри британски ситуационни комедии” през 2004 г. И това за сериал, създаден почти 30 години преди гласуването!

Трима от актьорите, играли в поредицата, са отличени с престижната награда БАФТА на Британската киноакадемия, а самият сериал има две от тези награди. Сценаристи на поредицата са Джон Клийс и Кони Бут, които играят в сериала като главни герои.

Действието се развива в измисления хотел „Фолти Тауърс” в град Торкуей на „Английската ривиера”. Смешните моменти обикновено са плод на усилията на Базил Фолти (управителят на хотела) да преуспее и на разочарованието му от собствените му и чужди грешки, които му пречат да го направи. Споменатите грешки карат Базил да се държи грубо и понякога дори агресивно, влизайки в гневни, но остроумни спорове с гостите на хотела, персонала си и най–вече с плашещата си жена, към която той се обръща с изрази като „моя малка пираня” и „мое мило гнездо на усойници”.

Въпреки характера си, Базил често бива „надвит” от жена си, която е в състояние да му върне коментарите подобаващо. Управителят се държи постоянно агресивно и с Мануел, непохватен и свръх–емоционален испански келнер, който не разбира английски.
Гостите на хотела са най–разнообразни типажи, но са създадени с една–единствена цел – да бъдат опозиция на Базил, както по характер, така и по разбирания и постоянно да го поставят в смешни и понякога дори абсурдни ситуации, „събуждайки” неговите дремещи агресия и отвращение.

Фабулата е заплетена, но фарсова и включва съвпадения, неразбирателства, сблъсъци на интереси, пропуснати или случайни срещи… Сексът също присъства понякога, за отвращение на консервативния и ексцентричен Базил. Черният хумор също е застъпен и най–често се изразява чрез думите и действията на управителя на хотела (който иска да пребие келнера си с тиган, да удуши жена си по особено брутален, но и оригинален начин или да осигури на някои от гостите си „хотел колкото се може по–близо до морето. За предпочитане направо в морето”).
Интересни, комични и абсурдни ситуации, разиграващи се в хотела „Фолти Тауърс”. Консервативен управител – сноб, който не търпи „обикновено” и „низко” поведение и иска да преуспее, но негови собствени и чужди грешки постоянно го спират.

Два сезона (1975 и 1979 г.), 2х6 епизода х30 мин.
Фейсбук (фен група): facebook.com/FawltyTowersFans/

От 12 януари 2008 г. по GTV.
От 24 декември 2012 г. по TV7. От 27 март 2013 г. - повторение.

ИЗБРАНО