Престъпна империя

За филма

Оригинално заглавие: Boardwalk Empire
Държава: САЩ
Година: 2010
Жанрове: Крими

Режисьор: (сценарий) Терънс Уинтър, Нелсън Джонсън

В ролите: Стив Бушеми, Майкъл Пит, Кели Макдоналд, Шей Уигъм, Джак Хюстън, Майкъл Шанън, Майкъл Кенет Уилямс


Изборни измами, предателство и гангстерски игри в центъра на Атлантик Сити, познат не само с природните си дадености и хазартните игри, но и с факта, че там не важат никакви правила.

За града отговаря Инок „Нъки“ Томпсън (Стив Бушеми), който по всякакъв начин се възползва от „облагите“, които предоставя сухият режим. Той е човекът, който държи цялата власт над града – без значение дали постига това със законни или нелегални методи. Негово мото е “Всеки един от нас трябва да реши... колко грях може да носи”, а неговият брат е шериф на Атлантик Сити - Илай Томпсън (Шей Уигъм). Любовницата на Нъки е Маргарет Шрьодер (Кели Макдоналд).

Добре дошли в Америка през 20-те години на XX в. На плажовете в южната част на щата Ню Джърси се издига бляскавият курорт Атлантик сити. Безспорният управник на града е общинският ковчежник Инок Томпсън, по прякор "Нъки" - човек поравно политик и гангстер, възприел еднакво уютно и двете си роли. Поради стратегическото си разположение на брега на морето, градът е център за дейностите на контрабандистите на ром – на няколко минути от Филаделфия, на няколко часа от Ню Йорк и на по-малко от ден с кола от Чикаго. Разбира се, Нъки Томсън изобщо не пропуска да се възползва от това.

През януари 1920-та в САЩ чрез Конституцията е наложен т.нар. “сух режим” (Prohibition), действал до 1933 г. - забранява производството, вноса, износа, превоза и продажбата на всякакви алкохолни напитки и питиета на територията на страната. Във вечерта на обявяването му Нъки Томпсън публично заклеймява употребата на алкохол...
След края на градските избори обаче, нещата за Нъки бързо се променят и срещу него е образувано следствие за изборна измама. Нъки, който е отлична смесица между градски управник и гангстер, е застрашен не само от затвор, но и от предателство от страна на някои от най-близките си довереници.

Във втория сезон Нъки и най-приближените му хора, начело с ветерана от Първата световна война Джими Дармъди (в ролята Майкъл Пит), са бетонирали позициите си в града чрез изборни манипулации и осигуряването на кмет, близък до техните кръгове. Тази престъпна идилия се променя, когато вследствие на нападение на Ку клукс клан (ККК) върху фабриката за нелегален алкохол на един от най-приближените на Нъки хора, позициите на Нъки в Атлантик Сити са чуствително разклатени – от една страна от федералните агенти, които го арестуват за манипулациите му в изборната нощ, а от друга - от всички негови съюзници и дори собственото му семейство. В тези гангстерски игри се включва и бащата на Джими Комодор Луис Кестнер, който се опитва да измести Нъки от завидните му позиции в града. В същото време мафиоти като Арнолд Ротстийн, Лъки Лучано, Майер Лански и Ал Капоне внимателно наблюдават развитията в Атлантик Сити и търпеливо очакват възможността да заграбят по-голяма част от дела на Нъки.

Единственият художествен персонаж сред главните герои е този на Джими Дармъди (Майкъл Пит). Всички останали са реални личности, живели през първата половина на 20-ти век, сред които са Лъки Лучано и младият Ал Капоне.

Сезон V:
Докато първите четири сезона бяха фокусирани върху 20-те години на миналия век, в последния сезон екипът на продукцията е решил да прескочи няколко години и да „превърти“ времето със 7 години напред - до 1931 г., когато героите трябва да се справят и с проблемите, които носи Голямата депресия в САЩ.

Сериалът е носител на 18 награди „Еми“ (вкл. с награда за режисура на Мартин Скорсезе) и две награди „Златен Глобус“ (за най-добра ТВ поредица и най-добра мъжка роля за Стив Бушеми).
Продукцията е носител и на две награди на Гилдията на филмовите актьори.

5 сезона (2010 - 2014), 56 епизода х55 мин.
Уеб сайт: http://www.hbo.com/boardwalk-empire/index.html

От 10 януари 2011 г. по HBO (I сезон - 12 еп.). II сезон (12 еп.) - от 2 януари 2012 г. III сезон (12 еп.) - от 17 септември 2012 г. IV сезон (12 еп.) - от 2 декември 2013 г.
Последен сезон V (8 еп.) - от 15 септември 2014 г.

От 10 ноември 2014 г. по TV7.

ИЗБРАНО