Дневниците на вампира

За филма

Оригинално заглавие: The Vampire Diaries
Държава: САЩ
Година: 2009
Жанрове: Фентъзи

Режисьор: (сценарий) Julie Plec, L.J. Smith

В ролите: Нина Добрев, Пол Уесли, Иън Самърхолдър, Стивън Р. Мак Куин, Кат Греъм, Сара Канинг, Кандис Акола, Зак Роеринг, Майкъл Тревино, Мат Дейвис, Лорен Коан


Събитията в Мистик Фолс, щата Вирджиния – измислен малък град с мистериозно минало, обитаван от свръхестествени същества. Историята на двама братя вампири, обсебени от едно и също красиво момиче, които се борят да запазят вярата на целия град.
Сериалът е базиран на поредицата бестселъри на Л. Дж. Смит.

Поредицата представя живота на красивата ученичка Елена, която се озовава в заплетен любовен триъгълник с братята вампири Стефан и Деймън. Тя има изключителна прилика и далечна роднинска връзка с вампира от български произход Катерина Петрова, по-известна като Катрин Пиърс, решена да отмъсти на потомците на основателите на града след 145 години.

Основен акцент е любовният триъгълник между главната героиня Елена Гилбърт (Нина Добрев) и двамата братя – вампири – Стефан и Деймън Салватор. 17-годишната Елена се влюбва в 161-годишния вампир Стефан (Пол Уесли). Връзката им става все по-сложна, когато жестокият и порочен по-голям брат на Стефан – Деймън (Иън Самърхолдър), се връща с план да унищожи града и да отмъсти на брат си. И двамата братя изпитват чувства към Елена, основно поради приликата й със старата им любов – Катерина Пиърс. Оказва се, че Елена е потомък на Катерина, която внезапно се завръща в Мистик Фолс със зъл план за разплата с града, Стефан, Деймън и Елена.

Във втори сезон появата на подлата Катрин ще причини сътресения в отношенията между Стефан, Елена и Деймън. Останалите жители на Мистик Фолс ще трябва да изберат на коя страна да застанат, за да не станат жертви на новата вълна от опасности.
Нови и неочаквани приятелства ще бъдат фалшифицирани, съюзници ще станат врагове и ще бъдат разбити сърца. Стефан и Деймън ще бъдат принудени да се изправят срещу злодей, по-лош и демоничен, отколкото някога са вярвали, че е възможно да съществува.

Актрисата Нина Добрев, която има български произход, се превъплъщава едновременно в персонажите на Елена и Катрин, между които - освен вражда - съществува и роднинска връзка. Произходът на Добрев вдъхновява създателите на поредицата и те решават да дадат български корени на злата Катрин. За да бъде автентичен сюжетът, част от сцените са заснети на български език.

Третият сезон ни въвежда в предисторията на свръхестествените същества и разкрива историята на Клаус – един от „оригиналните” вампири - и неговото семейство.
Образът на Никлаус Майкълсън е изигран от английския актьор Джоузеф Морган. Дали Стефан отново ще се подаде на тъмната си страна и ще потъне в мрака или ще бъде спасен от Деймън и Елена? Любовният триъгълник между Деймън, Елена и Стефан ще поеме в нова и неочаквана посока.

Историята ще се заплете още повече и с желанието на Клаус да привлече Стефан на своя страна. Ще успее ли Никлаус да изпълни мечтата си и да създаде армия от свръхестествени същества, подчинени на него и дали това ще застраши живота на хората от Мистик Фолс?

В пети сезон:
В четвърти сезон, светът на гимназия „Мистик Фолс” се обърна с главата надолу, когато най-лошият кошмар на Елена – да бъде вампир – се сбъдна. В пети сезон Елена Гилбърт ще трябва да се бори, като се опитва да контролира новите си сили и непреодолимата си жажда за кръв. До влюбените в нея братя Деймън и Стефан Салваторе достига шокиращата новина, че може би наистина съществува лек против вампирство. В търсене на спасителното лекарство Деймън и Стефан, братът на Елена Джереми и най-добрите ѝ приятели Бони и Карълайн се сблъскват с древния и всемогъщ безсмъртен Сайлъс, който е погребан заедно с лекарството от над 2000 години. Елена обаче не е единственият вампир, който копнее да си върне човешкия живот! Кой ще успее да вземе лекарството, наред с моменти на неочаквана радост, неописуема мъка и признания за истинска любов?

През 2010 г. сериалът печели престижните награди People’s Choice Awards в категория най-добър драматичен сериал и Teen Choice Awards за фантастично тв шоу. През 2012 г. поредицата печели 5 награди Teen Choice Awards. За първите три сезона, сериалът има 19 награди и още толкова номинации за различни награди.

8 сезона (към 2016 г.), епизоди х43 мин.
Уеб сайт: http://cwtv.com/shows/the-vampire-diaries

Озвучен на български език от Елена Бойчева, Петър Бонев, Росен Русев, Ангелина Славова, Момчил Степанов. Преводач - Силвина Димитрова.

От 29 октомври 2011 г. по bTV Cinema. От 14 януари 2012 г. - сезон II. От 15 ноември 2013 г. - повторение сезон I, от 17 декември 2013 г. - повторение сезон II. От 11 юни 2013 г. - сезон III (от 11 януари 2014 г. - повторение). От 10 юли 2013 г. - сезон IV (от 31 октомври 2016 г. - повторение). От 27 май 2015 г. - повторение на сезони III и IV. От 29 юли 2015 г. - сезон V. От 29 август 2015 г. - сезон VI. От 30 октомври 2017 г. - сезон VIII.

От 18 до 21 декември 2012 г. по bTV (4 епизода, сезон I). От 8 януари до 6 февруари 2013 г. - еп. 1 - 22 (сезон I). От 7 февруари 2013 г. - сезон II. От 11 март 2013 г. - сезон III. От 6 март 2016 г. - сезон IV. От 15 октомври 2018 г. - сезон VII.

От 3 февруари до 14 юли 2014 г. по Diva Universal. От 2 февруари 2015 г. - сезон II.

ИЗБРАНО