Устоите на Земята

За филма

Оригинално заглавие: The Pillars of the Earth
Държава: Германия, Канада
Година: 2010
Жанрове: Драма

Режисьор: Серджо Мимика-Гезан

В ролите: Доналд Съдърланд, Еди Редмейн, Руфъс Сюъл, Наталия Вьорнер, Иън Макшейн, Матю Макфадиън, Хейли Атуел


По едноименния бестселър (1989 г.) на Кен Фолет - епичен разказ за добро и зло, предателство и интриги, насилие и красота.

Действието се развива в Англия през XII век на фона на война, религиозни конфликти и борби за надмощие, които раздират съдби и семейства, а историята разказва за построяването на катедрала в град Кингсбридж, което отнема повече от 50 години.

Главните персонажи в историята са архитектът и мечтател Джак (Еди Редмейн) – син на овдовялата лечителка Елън (Наталия Вьорнер). Той опожарява порутената църква в Кингсбридж, за да помогне на Том Строителя (Руфъс Сюъл) да се установи в градчето и да бъде до семейството си.

Доналд Съдърланд е в ролята на Бартоломю - граф на Шайринг в началото на историята и поддръжник на правото на Мод да наследи трона. Алиена (Хейли Атуел) е неговата красива и интелигентна дъщеря, тя е и любовта на живота на Джак.

Ключов герой е и архидяконът, впоследствие и епископ на Шайринг - Уейлрън (Иън Макшейн). Той вярва, че Бог му е поставил за цел да стане влиятелна и властна фигура в Църквата и затова смята, че има право да използва абсолютно всички начини за постигането на тази цел. Неговата игра обаче скоро е разкрита от приор Филип (Матю Макфадиън), който успява да събере множество съюзници в постоянната си битка да превърне Кингсбридж в добро и сигурно място.

Изпълнителни продуценти: Ридли Скот, Рола Бауер, Майкъл Прупъс, Дейвид Зукър, Тим Холкин и др., продуцент е Джон Райън. Сценарий: Джон Пилмайър.

8 епизода х60 мин.
Уеб сайт: the-pillars-of-the-earth.tv/

От 10 ноември 2010 г. по Pro.bg

ИЗБРАНО