Българските църкви в САЩ и Канада, ”Час по България” по СКАТ

14 януари 2011 | 12:54 Дачев
Очаквайте в петък, 14 януари от 20:30 часа предаването "Час по България" по телевизия СКАТ с водещ доц. д-р Пламен Павлов и гост: проф.д.и.н. Трендафил Митев (директор на Македонския научен институт)
Измина едно столетие от организирането на българската православна църковна общност в САЩ и Канада - събитие, което е чудесен повод за синтезиран преглед на възникването, история и състоянието на българската църква отвъд Окена. Проф. Трендафил Митев е водещият специалист по тази тема, която по начало е слабо позната на българската публика у нас и в чужбина.

Днес българското Православие в Новия свят има сериозни проблеми, за които, макар и спорадично, е ставало дума и в предишни издания на "Час по България". В разговора с проф. Трендафил Митев се разглежда появата на българската емиграция в САЩ и Канада, сериозното присъствие на македонските българи в нейните среди и духовен живот, изграждането на Македонската патриотична организация /МПО/ и т.н. Църквите, изградени от българите, се превръщат в най-здравите ядра на българщината, на образователното дело, културата, съхраняването на националната идентичност. В разговора в студиото на "Час по България" се поставя акцент на разкола в църквата, настъпил след Втората световна война, и неговото отражение върху единството на българските общности.



ИЗБРАНО