„ТВ България” се преименува на „БНТ сат”, а ”Канал 1” на ”БНТ 1”

8 юни 2008 | 22:08 Дачев
Земното кълбо от „По света и у нас" ще остане единственият познат символ от шапката на централната емисия, след като БНТ ще промени визията си изцяло през м. юли - съобщава hotNews.bg. Променят се и имената на каналите: Канал 1 ще е БНТ 1, а сателитният „ТВ България" ще се преименува на „БНТ сат". В бъдеще, когато прави нови канали, всички те ще съдържат името на държавната телевизия в названието си. По същия начин постъпват и големите обществени телевизии в чужбина.
Дали ще има БНТ 2, ще покаже цифровизацията, казват от медията. В бъдеще, ако телевизията получи самостоятелна цифрова платформа, възнамерява да пусне „БНТ кино", „БНТ спорт", „БНТ театър" и т. н.

Със смяната на името и екранът на БНТ ще се преобрази - сменят се всички опаковки, шапки, лога, знаци, изписването на рубриките и програмите. Единствено земното кълбо, познато от шапката на „По света и у нас", се запазва като символ, но по различен начин.
Новата визия все още се държи в тайна, тъй като знаците се патентоват в момента. Появата й на екрана ще сложи началото и на въвеждането на нова програмна схема.

Съвсем различна ще е програмата на БНТ, като всички промени ще се видят на екрана наесен. Сред тях ще е и новото магазинно предаване всяка неделя, което вероятно е най-дългото, снимано на живо някога. „В неделя със ..." се прави от зам.-програмния шеф на БНТ Димитър Цонев. Така той се връща на екрана, като води със себе си и някои от познатите стари муцуни на БНТ. Например семейството Константин Каменаров и Радина Червенова не само вкъщи ще е заедно, а и като водещи на рубрика.

Мащабните промени в БНТ ще се осъществят през септември, макар че постепенно медията подготвя зрителя за тях. Първата стъпка беше направена на 19 май в познатата кино рубрика „БНТ представя". Оттогава тя излъчва българското кино на прехода. В понеделниците до края на годината ще бъдат показани всички документални, игрални, анимационни филми и сериали, създадени след 1989 година. Догодина рубриката ще продължи с 50-те най-добри наши филма, създадени от началото на киното в България. За целта в сайта на БНТ има списък със 150 заглавия, посочени от кино критиците Божидар Манов, Владимир Игнатовски и Владо Трифонов. Зрителите ще изберат кои 50 от тях да бъдат показани отново по БНТ. Причината да се търсят точно 50 филма е, че през 2009 г. държавната телевизия, празнува 50 години от създаването си.

Още едно предаване от новата тв схема ще се появи на екрана преди старта й наесен - на 22 юни тръгва споменатото „В неделя със...". Продукцията ще продължава 8 часа. Началото й е в 11 часа със семейно токшоу. Следват неделните новини, които ще се подготвят от екип на предаването и ще се излъчват от новото му студио, а не от БНТ, каквато е традицията.
Старите правила ще бъдат нарушени и от избора на студио. Програмата, която ще продължава до 19 ч, ще се снима от зала 2 на НДК. За нея БНТ наддаваше в конкуренция с продуцентската къща „Седем осми" на Слави Трифонов, която също искаше да я наеме за продължително време. „Предстоят страхотни изненади. Предаването ще е развлекателно и занимателно. Ще се излъчва на живо, ще има оркестър. Мина и кастинг за водещи, тъй като всяка рубрика ще има свое лице", разказа Димитър Цонев. Това е и причината в заглавието на новото предаване да не е уточнено с кого ще бъде неделята.
Истината е, че „В неделя със..." ще върне някои от старите муцуни на екрана. С главна роля, естествено, ще е самият Цонев. Той ще води и музикална състезателна рубрика с певеца Богдан Томов. Част от програмата ще бъде поверена на семейството Радина Червенова и Константин Каменаров. С рубрика ще е и бившата депутатка Юлиана Дончева, която преди НС водеше модно предаване. Някои от водещите ще се появят още сега на екрана, други - на есен, след лятната ваканция на новия формат. Оркестър без име ще свири на сцената в НДК, поради което още в първото издание екипът ще обяви и конкурс как да бъдат наречени музикантите. За балета, какъвто също ще има в предаването, се водят преговори с формацията на Нешка Робева.

От есента БНТ категорично ще въведе само собствена или българска продукция в праймтайма от понеделник до петък. В първия ден от седмицата ще се излъчват филмите. Във вторник ще е новото публицистично предаване „Референдум". Между другото, то беше залегнало в концепцията на шефката на БНТ Уляна Пръмова, с която тя спечели поста си за втори мандат. „Референдум" ще обсъжда теми от гражданското общество. Предаването ще е новатор в тв ефира, защото ще показва на живо експресна социологическа извадка. Публиката му ще е 80 души, като зрителите пред екрана ще могат да се включват и с SMS-и. Така те ще гласуват как да бъде решен даден проблем. „Обществото няма да е пасивен слушател на дискусията и по този начин ще показваме пряко, необработено гласуване", обясни шефката на новините Вяра Анкова.

И в емисиите предстоят промени. „По света и у нас" ще стане по-коментарна и по-динамична чрез използването на графики и виртуално студио. Ще има и нови водещи на мястото на Червенова, избрани чрез вътрешен конкурс сред новинарите.

БНТ ще хвърли ръкавица на частните телевизии в праймтайма в сряда, когато ще пусне свое риалити шоу. То се казва „Животът на другите" - външна продукция, ще се прави от Нико Тупарев. Сюжетът е изграден върху идеята за противоположностите в живота, а целта е да се научим да разбираме различните и да съществуваме заедно. Примерно беден човек ще живее сред богати или образован сред неуки. Всеки епизод ще показва различни антагонистични отношения.

Променената схема на БНТ предвижда за четвъртък вечерта да се излъчва „Стани звезда" - това е музикалното шоу, което доскоро се казваше „ЕвроБГвизия". В петък се запазва публицистичната марка на БНТ „Панорама", но с нова опаковка.


ИЗБРАНО