Тайните документи на Ватикана от 1 май

10 април 2023 | 14:11 Дачев
С прозрения и неизвестни досега свидетелства, „Разкриване на тайните документи на Ватикана: Папата и Дяволът“ – Viasat History премиера на 1 май - ни потапя в мътната история, за да научим истината зад „Черната легенда", считан от мнозина за най-мразения папа в историята на католическата църква. Документален сериал в четири части разследва противоречивата история на папа Пий XII преди, по време на и непосредствено след Втората световна война. 
 
От 4 май пък, в поредицата в шест части „Открития: Древни мистериозни убийства“ детектив Род Демери и професор Тури Кинг проучват най-интригуващите убийства в историята.
 
Животът на „Златното семейство" на Чингис хан е легенда, но повечето знаят много малко за тази необикновена династия и за хората, които я водили. Поредицата „Монголите: тайната история“ от 12 май разглежда еволюцията на Монголската империя от нейното скромно начало до превръщането ѝ в сила, четири пъти по-голяма от Римската империя. 
 
* * * * * * *
 
Разкриване на тайните документи на Ватикана: Папата и Дяволът
Премиера от понеделник 1 май в 22:00 ч.
 
Документален сериал в 4 епизода, разследващ противоречивата история на папа Пий XII преди, по време на и непосредствено след Втората световна война. 
 
Нови и непубликувани досега документи, открития и анализирани от екип от експерти, сочат, че плановете на Пий XII и най-близките му сътрудници са спасили над 700 000 евреи през Втората световна война. Откриваме как Пий XII възпрепятства Хитлер по всякакъв начин и сътрудничи напълно на немската антинацистка съпротива. 
 
С прозрения и свидетелства, неизвестни досега, ние се потапяме в тази мътна история, за да научим истината зад „Черната легенда", считан от мнозина за най-мразения папа в историята на католическата църква.
 
Открития: Древни мистериозни убийства
Премиера от четвъртък 4 май в 22:00 ч., 6 епиода
 
Разследващият убийства детектив Род Демери и професор Тури Кинг използват модерни техники, за да проучат най-интригуващите убийства в историята. 
 
Род посещава местопрестъпления и интервюира свидетели-археолози, докато Тури проучва най-новите съдебни доказателства. Древните убийства, които екипът разследва, са се случили в различни държави по света, включително Италия, Шотландия, Дания и САЩ. 
Те разследват две убийства в Шотландия. Едното е убийството на военен, а другото - странната смърт на пикт, намерен в уединена пещера. 
 
Отправят се също към Италия, за да разследват мистериозния случай на средновековен военачалник, за когото мнозина смятат, че е бил отровен... и дори разследват две от най-известните древни убийства в историята - на Ледения човек Йоци и Мъжа от Толунд, който е открит в торфено блато в Дания. 
 
Род и Тури се опитват също да разрешат мистерията на торс без глава, намерен в пещера в Айдахо.
 
Монголите: Тайната история
Премиера в петък 12 май от 22:00 ч., 3 епизода
 
В този сериал от три части се разглежда еволюцията на Монголската империя от нейното скромно начало до превръщането ѝ в необикновена сила, която завладява огромни територии и става четири пъти по-голяма от Римската империя. 
 
Животът на „Златното семейство" на Чингис хан е легенда, но въпреки историите за изобретателност, бруталност и величие, повечето знаят изненадващо малко за тази необикновена династия и за хората, които е водила да превземат света. 
 
Можем да се насладим на уникален достъп, великолепни пейзажи, епични истории, археологически разкрития и запомнящи се сцени от реалния живот в Китай и Монголия днес; това са завладяващи истории, които разкриват тайната история на монголите.


ИЗБРАНО