Премиери по Viasat History

29 март 2023 | 13:01 Дачев
Историята на владетелите на Нормандия е невероятна военна епопея, продължаваща над 300 години. Това е велика сага, водена от стремителни завоеватели, всички произлизащи от Роло Ходещия, която документалният филм в четири части „Нормандия: Земя на воини“ по Viasat History ще разказва всеки петък от 22:00 часа, от 7 април.
 
Още в първи ден на месеца, обаче, има друга премиера. Представен чрез невиждани досега свидетелства от първа ръка от някои от военнослужещите, участвали в морската битка, това е драматичният разказ за последните 24 часа от мисията за потапянето на кораба „Бисмарк". Премиера на 1 април от 22:00 часа. Повторения – на 10 април от 21:00 часа и на 22 април от 23:05 часа.
 
Историите от Втората световна война продължават седмица по-късно с документалния филм в две части „Жените под знамето на Хитлер“, който разкрива неизвестни досега истории за жените, отказали да живеят в сянката на мъжете-нацисти. Премиера на 8 април, от 22:00 часа, повторение – на 29 април от 22:00 часа. 

* * * * * * *
 
Нормандия: Земя на воини (Normandy: Land of Warriors, 2022, 4 епизода)
- от петък, 7 април в 22:00 ч.
 
От викингските нашествия до големите обсади на Ричард Лъвското сърце, историята на херцозите на Нормандия е невероятна военна епопея, обхващаща повече от 300 години. 
 
Това е велика сага, водена от стремителни завоеватели, всички произлизащи от Роло Ходещия. Те били страховити воини и най-лошите врагове на Кралство Франция в течение на поколения; тези велики военачалници, всички родени под норманското знаме, защитавали своята територия с риск за живота си и демонстрирали изключителни умения на бойното поле. 
 
Този сериал предлага задълбочено разглеждане на големите въоръжени конфликти, превърнали Нормандия в една от най-желаните територии в Европа.
 
Бисмарк: 24 часа до гибелта (Bismarck: 24 Hours to Doom, 2021, един епизод)
- събота 1 април в 22:00 ч.
 
24 май 1941 година: Великобритания е в шок, когато гордостта на Кралския флот, корабът „Хууд", е унищожен само за осем минути от немския кораб „Бисмарк", който вече свободно може да броди из моретата и да потапя конвои с важни доставки. 
 
Великобритания е изправена пред опасността от капитулация пред Хитлер, така че Чърчил изпраща заповед да се издири и потопи немският боен кораб; британският флагман „Арк Роял", ръководен от адмирал Тоуви, командва ударните сили. Предстои смъртна битка между повече от 5000 мъже от Кралския флот и 2600 военнослужещи от „Кригсмарине" на Хитлер - и хиляди ще загинат. 
 
Представен чрез невиждани досега свидетелства от първа ръка от някои от военнослужещите, участвали в морската битка, това е драматичният разказ за последните 24 часа от мисията за потапянето на „Бисмарк".
 
Жени под знамето на Хитлер (Women Under Hitler's Flag, 2022, 2 епизода)
- събота, 8 април от 22:00 ч.
 
Германските жени може да се възприемат за пасивни свидетели на ужасяващите престъпления, извършени от нацисткия режим, но много от тях са били активни участници в диктатурата - а някои се оказват също толкова брутални и безмилостни, колкото и по-известните от тях мъже. 
 
Защо следвоенното правосъдие си затваря очите за техните престъпления? През последните 15 години ново поколение международни историци търси да разкрие истината за това колко дълбоко са били замесени жените от Третия райх в зверствата.
 
Този документален филм в две части разкрива неизвестни досега истории за жените, отказали да живеят в сянката на мъжете-нацисти.


ИЗБРАНО