Изборният ден по националните телевизии

29 март 2023 | 12:50 Дачев
NOVA:
 
„Изборът на България – Въпрос на парламент“
Близо 20 часа ефир на живо и социология от ново измерение ще предложи медията в деня на вота - вот на фона на безпрецедентна политическа криза без редовен кабинет и галопиращи цени. В деня на петите парламентарни избори в рамките на едва две години, NOVA посвещава ефира си на вота за 49-ото Народно събрание на България. Професионалният екип от журналисти на медията с доказан опит в отразяването на ключови обществени събития ще проследи най-важните моменти от изборния ден. Специални формати и новинарски емисии с актуална информация, точни прогнози, прецизни анализи и преки включвания от 40 точки в страната и чужбина очакват зрителите на NOVA на 2 април.  
 
Старт на изборния ден ще даде форматът „Изборът на България“ в „Събуди се“ с водещ Анна-Мария Конова в 7:00 ч. Водещ на емисиите новини в специалния сутрешен сегмент ще бъде Христо Калоферов.  
 
Ани Салич и Николай Дойнов ще обобщят най-значимите теми до момента с актуална информация и репортажи в удължена едночасова информационна емисия новини в 12:00 ч. Веднага след Новините на NOVA изборният маратон продължава с новия формат в ефира „Изборът на България. Ти решаваш” с водещ Даниела Тренчева.  
 
„На фокус: Изборът на България“ започва в 15:30 ч., а най-горещите теми ще коментира Лора Крумова. В следобедните часове по NOVA зрителите ще продължат да бъдат информирани за най-актуалното от деня на вота с преки включвания от България и чужбина, любопитни събеседници, репортажи и социологически анализи. 
 
Кои ще бъдат партиите, които ще управляват България, ще стане ясно във вечерното изборно студио „Изборът на България: Въпрос на парламент“ с Мира Иванова и Виктор Николаев. По традиция Николай Дойнов ще обяви първите резултати от вота от електоралния център. 
Екипът на Нова Броудкастинг Груп ще предложи и социология от ново измерение – резултатите от вота ще „оживеят” върху сградата на NOVA, а водеща на студиото под открито небе ще бъде Невена Василева.
 
Нова Бродукастинг Груп дава възможност на българите в страната и чужбина да проследят избора за народни представители в реално време на всички свои платформи (по телевизия - NOVA и NOVA NEWS, по радио - NOVA NEWS, през интернет - уебсайтовете Nova.bg, Vesti.bg и Dariknews.bg).
Бърз достъп до най-важните новини в деня на изборите ще осигури и мобилното приложение на NOVA, с което потребителите ще се информират за всичко важно и актуално. Новините на NOVA могат да бъдат открити и в Instagram, Twitter, Telegram и Viber.

* * * * * * *

Bulgaria ON AIR:

„Избори: пето действие“
Как ще се развият новите парламентарни избори, за кого и за какво ще гласуваме?  Зрителите на Bulgaria ON AIR ще станат преки свидетели на протичането на целия изборен ден, като новинарски емисии ще информират за избирателната активност и протичането на вота. Първата ще започне в 7:30 часа, като на всеки час след това в 8:30, 9:30, 10:30 часа, водещата Петя Кертикова ще представя най-важните акценти, събрани от репортерите на Bulgaria ON AIR.
 
В рамките на решаващия ден водещите на политематичната телевизия ще обсъдят актуалните теми и възможните посоки, по които може да поеме управлението с помощта на изявени експерти, общественици, учени и представители на изкуството, културата и спорта. 
 
Първото издание на специалните телевизионни студиа - „Избори: пето действие“ ще започне в 11:25 часа с продуцента на публицистичното предаване „Директно“ и водещ на Bulgaria ON AIR - Калина Донкова.
Екипът репортери на „Новините ON AIR“ ще проследи развитието на изборния ден от най-горещите точки в страната и чужбина, където от първо лице ще отразят избирателната активност и сигналите за възникнали затруднения в изборните секции в различните региони в България. 
 
Новините в обедна емисия заедно с избирателната обстановка ще представи Радинела Бусерска, а малко по-късно в централно и късно включване водещият Константин Динчев ще запознае зрителите пред малкия екран с актуалното развитие на значимия ден. 
Точно в 15:25 часа ще започне второто специално телевизионно студио, в което водещата на сутрешния блок „България сутрин“ – Мария Константинова заедно със специалните гости в телевизионния ефир ще продължат да обсъждат хода на гласуване и нагласите на гражданите. 
 
Вечерното издание ще сложи своето начало в 18:25 часа с водещата на предаването „Денят ON AIR“ Ганиела Ангелова и водещия на сутрешния блок Виктор Дремсизов, който ще предава за зрителите от Националния студентски дом (НСД). 
Гости и коментатори отново ще бъдат експертни представители от различни направления. 
 
В специалното изборно студио ще бъдат съобщени изборните графики и първите прогнозни резултати, а след 20:00 часа в ефира на Bulgaria ON AIR зрителите ще научат и първите коментари на участниците във вота. В 20:40 часа водещата на „Новините ON AIR” Даниела Владимирова ще представи и резултатите в парламентарните избори.
 
Най-важните акценти и първите реакции на народните избраници ще откриете и онлайн на bgonair.bg, както и във Facebook страницата на телевизията, където най-горещите моменти от деня ще бъдат предавани на живо.

* * * * * * *

bTV:

„Парламент 49. Време за избор“
Екипът на bTV Новините ще предложи над 17 часа качествена публицистика, новини, преки включвания от България и света, анкети и първи резултати, представени чрез добавена реалност. 
 
От различни специални студиа екипът от над 250 професионалисти на bTV Media Group ще предава за своите зрители, слушатели и онлайн потребители. Експерти и популярни лица ще коментират с 8 от водещите на bTV най-важното в деня и най-любопитното покрай изборния процес, а всички репортери, кореспонденти и новинари ще следят събитията в развитие.
 
Маратонът „Парламент 49. Време за избор“ започва точно в 7 ч. сутринта с 5-часово предаване с водещи Жени Марчева и Веселина Петракиева. 
Te ще посрещнат в студиото популярни, умни и  успели българи и ще покажат първите часове на изборния ден. Сред техните гости ще бъдат професори, бизнесмени, режисьори, артисти, икономисти. С анализ на изборния ден ще се включат анализатори, журналисти, психолози и експерти по сигурност. От изнесеното студио на bTV с интересни събеседници ще се включва Румен Скрински и заедно ще проследим гласуването на лидерите на партиите до обяд.
 
През целия ден от 7 сутринта до 23 ч. на всеки кръгъл час в новинарските емисии ще научаваме най-важното до момента. Сутрешните емисии ще представя Виктория Готева, а точно в 12:00 ч. започва обедната емисия на bTV Новините, в която в 60 минути с Виктория Петрова и Юксел Кадриев ще проследим всичко най-важно до този час за предсрочния вот и по останалите актуални теми, а в емисиите след 20ч. ситуацията ще следи Лиляна Боянова. 
 
От 16ч. в ефира на bTV започва ексклузивното издание на „Лице в лице“ с водещ Цветанка Ризова, която ще посрещне диригента  Йордан Камджалов и поета, белетрист, сценарист, състезател и треньор по бокс Палми Ранчев за феърплея в изборите и могат ли партиите в следващия парламент за намерят верния политически тон. 
 
Изборите от Алековото време досега - историкът проф. Петър Стоянович и бившият посланик в Турция Надежда Нeйнски ще коментират колко решаваш ще бъде вотът в чужбина за резултата от изборите, националните цели, външната политика и шансовете да се излъчи редовен кабинет от следващия парламент
 
Големият изборен спектакъл започва в 17 ч. и продължава до полунощ от три различни специални изборни сета, където водещите посрещат социолози, политолози, политици и представители на синдикатите, бивши участници във властта, журналисти, специалисти по комуникации – всички те ще проследят и коментират актуалната политическа ситуация. 
Антон Хекимян ще обсъжда с гостите си важността на вота и възможните варианти за излизане от политическата криза, както и ще представя мнението на зрителите – какво мислят хората в страната за задачите пред политиците, какво показват проучванията за начина на гласуване и знаят ли избирателите за новото разпределение на мандатите на депутатите.
 
Изнесеното студио на bTV ще бъде на мястото, към което всички се стремят – Триъгълника на властта между Президентството, Министерски съвет и административната сграда на Народното събрание. Там водещият на „Тази сутрин“ Златимир Йочев ще си партнира с политическия репортер Ванина Недкова, която за първи път влиза в ролята на водеща. Те ще разговарят с популярни личности със силни позиции. 
 
Преки включвания, репортажи и плурализъм на мнения ще предложат и водещите Мария Цънцарова и Светослав Иванов от студиото на bTV. Tехни събеседници ще бъдат популярни лица и специалисти, с които ще коментират електоралните нагласи и очаквания. 
 
Екипът на bTV Новините е подготвил и разкази от първо лице за търговия за вот, различни интересни и любопитни материали за изминалата кампания и различен поглед към политическия елит в страната.  
 
През целия ден bTV ще представя визуално в своето 360-градусово студио чрез добавена реалност и различни технологични решения всички важни и любопитни данни, свързани с изборите – какви са очакванията, каква е тяхната цена и как гласуват българите – машинно или на хартия. Големият разговор за честността на вота ще бъде на дневен ред, а зрителите на bTV ще имат възможност да наблюдават работата на членовете на избирателни секции в страната и броенето на бюлетините. 
 
Веднага след централната емисия на bTV Новините от 19 ч. зрителите на медията ще посрещнат първите данни от „Алфа Рисърч“ и „Маркет Линкс“ в ключови региони на страната.
След първите официални резултати от ексит половете, Иван Георгиев ще представи как ще бъдат разположени партиите в следващия парламент и дали може да очакваме стабилно управление. Чрез технологиите, с които разполага bTV, зрителите ще могат да видят как се разпределят мандатите и кои са възможните математически коалиции.
 
Традиционно bTV предлага възможност за следене на най-актуалната обстановка, анализи и коментари на всички платформи, а специално за интернет потребителите на сайта btvnovinite.bg екипът на медията ще предложи ексклузивно съдържание. „Парламент 49 – зад кадър“ ще проследи всичко, което се случва в горещия политически ден в „кухнята“ на събитията – нюзрума и специалните студиа. На платформата ще бъдат публикувани и специални блиц интервюта с водещи политически фигури и анализатори.


ИЗБРАНО