Документалният филм „Навални“ с тв премиера този петък

21 март 2023 | 12:21 Дачев
След като бе показана на голям екран в София по време на фестивала София ДокуМентал - на 27 септември 2022 г., лентата на 30-годишния канадски режисьор Даниел Роър (Daniel Roher) "Навални" ще бъде показана ексклузивно и на малък екран, този петък по bTV от 20:00 ч., 24 март 2023 г.

Това се случва броени дни, след като заглавието бе отличено с "Оскар" за най-добър документален филм.

През септември "Навални" получи и наградата на българската публика, приета от Джефри Уайншенкър, съветник по обществените въпроси на Посолството на САЩ в България. След края на прожекцията в кино Люмиер имаше и дискусия с българския разследващ журналист Христо Грозев, който е един от главните герои във филма. 
"София ДокуМентал" бе организиран от Балкански документален център и фондация “Конрад Аденауер” в партньорство с "Чешки център София" и посолството на Чешката република в София, директор на фестивала бе Мартичка Божилова.

Телевизионните зрители ще имат възможност да гледат филма и по bTV Cinema в неделя (26 март) от 12:30 ч., както и през интернет платформата voyo.bg.

* * * * * * *

Документалният филм „Навални“ на Даниел Роър проследява моменти от живота и работата на руския опозиционен лидер Алексей Навални, който си създава мощни врагове и се превръща в обект на международен интерес. Лентата проследява драматичните събития, с които лидерът на руската опозиция се сблъсква през последните три години: от опита за отравяне с нервнопаралитично вещество от групата на Новичок в Сибир, през разкритието, че зад опита за покушение стоят агенти от руската разузнавателна служба ФСБ, до арестуването и осъждането му.

Разследващият журналист Христо Грозев има ключова роля в разкритията, а зрителите ще видят специално интервю с него в петък по повод филма - непосредствено преди излъчването на „Навални“, в продължението на централната емисия на bTV Новините.


ИЗБРАНО