„БНТ представя“ се завръща с 5-и сезон и нови 16 истории

31 януари 2023 | 15:20 Дачев
Портретната документална поредица „БНТ представя“ слага началото на пети сезон с филма „Думите и мълчанието на поета Атанас Далчевна 1 февруари (сряда) по БНТ1 от 21:00 ч.
 
Атанас Далчев (1904 - 1978) е един от най-обичаните български поети и един от най-изтъкнатите ни преводачи. Поезията му звучи вълнуващо и до днес, всяко негово стихотворение е определяно като малък философски трактат. 
Новият филм от поредицата „БНТ Представя“ се потапя в света на Далчев днес не само чрез неговата изкусна поезия, но и чрез важните моменти от неговия живот и ярките спомени на най-близките му хора. 
 
„Думите и мълчанието на поета“ е с режисьор и сценарист Димитър Шарков, оператор Пламен Герасимов. Във филма участват дъщерите на поета Виктория и Райна Далчеви, внукът му Теодор Игнатов, Михаил Неделчев, Божидар Кунчев и др. 
 
В новия сезон зрителите на обществената телевизия ще могат да се потопят в света на още уникални личности като писателите Здравка Евтимова и Георги Господинов, световната рекордьорка Стефка Костадинова, цигуларя Минчо Минчев
Филмите са не само биографични, за най-важните етапи в живота на тези забележителни българи, но зрителите ще разберат и каква е тяхната формула за успех и откъде черпят вдъхновение.
 
Сезон 5 ще има 16 епизода, които ще се излъчат до края на месец май 2023 г.
 
Следващият епизод ще бъде за актрисата Славка Славова, която има вънуваща кариера на сцената и интересен живот, от който самият Валери Петров е вдъхновен за пиесата „Театър, любов моя“. 
Екипът на продукцията ще влезе зад кулисите на Софийската опера и балет, където заедно с директора и оперния режисьор акад. Пламен Карталов ще усети магията на операта – от репетициите, през строежа на декорите, костюмите, до това как се управлява успешно една толкова сложна културна институция.
 
Филмът за друга знакова фигура - политика Димитър Пешев и неговата роля за спасяването на българските евреи – една доста трудоемка и полемична тема, ще бъде излъчен през месец март, когато се честват 80 години от спасяването на българските евреи.