Трети сезон на ”Трафиканти с Мариана ван Зелер”

24 януари 2023 | 14:41 Дачев
Световноизвестната разследваща журналистка навлиза в света на черния пазар на органи, търговията с LSD и непроследими оръжия, киберпиратството, трафика на екстази, бандите, терористичния нефт, измамите с криптовалути, бойните клубове и черния пазар за бебета

През февруари 2023 г. отличената с множество награди Мариана ван Зелер се потапя дълбоко в незаконната сива икономика с дългоочаквания трети сезон на номинираната за „Еми“ документална поредица на National Geographic „Трафиканти“.
 
Новите епизоди на продукцията ще се излъчват премиерно от 19 февруари, неделя, в 22:00 ч. по National Geographic.
 
Мариана се среща с трафиканти и жертви, за да се осведоми за нарастващата световна черна икономика с трилиони долари годишен оборот.
 
В този сезон разследванията ѝ са мотивирани в най-голяма степен от глобалния политически, икономически и социален пейзаж. Тя отпътува за Украйна, където войната с Русия е довела до силен спад в предлагането на услуги за сурогатно майчинство. След това се внедрява в кръг за измами с криптовалути точно преди голям срив на пазара и разкрива как непроследими оръжия, напечатани на 3D принтери, попадат в опасни ръце. 
 
Благодарение на високото ниво на достъп, отличително за National Geographic, разследванията на Мариана я отвеждат на хиляди километри по света - от Нигерия до Тайланд и Белиз, а после я връщат съвсем близо до дома ѝ. Зрителите получават един обширен поглед към незаконния трафик от гледната точка на контрабандистите, служителите на реда и жертвите, попаднали неволно в кръстосания огън.
 
„Почти половината от световната икономика е подвластна на черните и сивите пазари. Сенчестата икономика се отразява на всеки от нас. Въпреки всичко знаем твърде малко за тази тъмна и потайна страна на света – твърди Мариана. – Заснехме „Трафиканти“ в опит да променим това. Историите и проблемите, които разследваме в третия сезон, са изключително актуални и тревожни.“
 
Поредицата е продуцирана от Muck Media с изпълнителни продуценти Мариана ван Зелер, Дарън Фостър и Джеф Плънкет, който е и шоурънър. Екипът на National Geographic включва изпълнителните продуценти Бент Андерсън и Шон Джонсън.
 
* * * * * * *
 
Епизодите:
 
Екстази
Тревожно съобщение от гимназията на сина ѝ по повод екстази мотивира Ван Зелер да действа. Тя проследява веригата за доставки на „любовната дрога“ от клубовете в Лос Анджелис до горещия епицентър в Нидерландия, където мафията от подземния свят наскоро уби известен журналист. Възможно ли е потреблението на екстази в САЩ да способства за превръщането на Нидерландия в наркодържава?
 
Черен пазар за органи
Всеки ден по света умират стотици заради липсата на органи за присаждане. Тревожната статистика дава тласък за развитието на трансплантационния туризъм – подземна мрежа, която свързва пациенти в безизходица от най-богатите страни в света с отчаяни донори, изправени пред собствена жестока реалност. Това е глобална търговия с оборот около милиард и половина долара годишно, но как точно функционира? 
 
Ел Ес Ди
Ел Ес Ди се завръща заради нарастващата вяра в лечебната му сила. Незаконната терапия процъфтява, а наркотикът се използва за лечение на жертви на тормоз, на страдащи от депресия и различни травми. Въпреки всичко Ел Ес Ди остава 100 процента незаконен. Ето защо шепата химици, синтезиращи количествата за снабдяване на целия свят, пазят ревностно своите тайни. Ван Зелер поема на мисия да открие един от тях и да научи тайните на общността.
 
Непроследими оръжия
Оръжията призраци стават все по-предпочитани от американските криминални организации. Сглобени от части, които всеки може да купи онлайн, без да бъде проверен, те нямат серийни номера и не могат да бъдат проследени. Ван Зелер се заема да разкрие как една почти нерегулирана индустрия е процъфтяла до оживен подземен пазар, който насочва оръжия към много опасни ръце.
 
Терористичен нефт
Ван Зелер поема на пътешествие от 4800 км от Африка до Близкия Изток, за да открие по какъв начин незаконно придобитият нефт поддържа терористични групировки по целия свят. Разследването ѝ показва как „черното злато“ се краде, изнася и доставя до най-опасните врагове на Америка.
 
Черен пазар за бебета 
Украйна е епицентър на бизнес за милиарди долари за осигуряване на сурогатни майки, докато войната с Русия не слага край на съмнителната практика. Почти година след началото на руската инвазия в Украйна други държави вече запълват празнината, но едва ли е за добро. В този епизод Ван Зелер показва как мечтата за създаване на семейство подклажда разрастването на подземен пазар за продажба на бебета.
 
Киберпирати
Киберпрестъпленията като измамите с кредитни карти, кражбата на самоличност и разпространението на малуеър са сред най-бързо развиващите се сенчести икономики в САЩ. Данните се превръщат в по-ценна стока от златото, оръжията и наркотиците. В този епизод Ван Зелер разкрива как нашата лична и финансова информация се присвоява, продава и разпространява от тъмна мрежа от хакери и крадци, а целта ѝ е да изобличи тази глобална система.
 
Банди
Тежките престъпления в Лос Анджелис достигат нива, невиждани от 30 години насам. Ван Зелер разглежда факторите и враждите, обуславящи тревожната тенденция, като се среща с членове на две от най-известните американски улични банди – „Блъдс“ и „Крипс“. Изненадващо, пътешествието ѝ я отвежда от престъпните квартали на Лос Анджелис до малката централноамериканска държава Белиз.
 
Крипто измами
Криптовалутите добиха популярност и създадоха милиардери по целия свят. Треската за бързо забогатяване, съчетана с липсата на правителствен контрол и регулации, предоставя идеална възможност на измамниците. В този епизод Мариана ван Зелер се внедрява в екип от криптоизмамници, които ѝ показват как за броени седмици могат да се спечелят милиони.  
 
Бойни клубове
Ван Зелер разследва нарастващата популярност на юмручния бой. Пътешествието ѝ я отвежда от меката на кръвопролитията в Тайланд до незаконните боеве в САЩ. Тя разкрива какво привлича участниците в тези жестоки, кървави двубои и как манията им дава силен тласък за превръщане на юмручния бой в популярна дисциплина.


ИЗБРАНО