Viasat Nature: дивата Европа и гиганти от ледниковия период

23 януари 2023 | 15:24 Дачев
Viasat Nature представя 6 от най-големите, най-редки и най-бързи животни в Европа; какви са предизвикателствата за тях в променящия се свят, как им влияе изменението на климата и как защитават местообитанието си от човешкото въздействие.
 
„Дивата природа на Европа“ дебютира на 6 февруари, понеделник, от 20:00 часа.
 
По повод тази премиера, зеленият канал събира всеки делничен ден от 20:00 часа любимите си поредици за европейски пейзажи и диви животни, посещавайки Норвегия, Шотландия, Швейцария, Уелс и Германия.
 
Два дни по-рано, в събота 4 февруари, ще се излъчи филмът „Мамутите: гиганти от ледниковия период“ – от 18:00 часа. Световноизвестният експерт по мамутите Дик Мол проследява тези гиганти от ледниковия период назад до техния дом в Намибия и разкрива напълно запазени кости от мамути, намерени в дълбоко замръзналата земя. 
 
* * * * * * *
 
"Дивата природа на Европа" (Europe's Wilderness, 2020, 6 епизода)
- от понеделник 6 февруари в 20:00 ч.
 
За да се опознаят животните - главни герои в техните местообитания е използвана, когато е възможно, камера със специална технология. В други случаи камери, предназначени за заснемане на дивата природа, дронове и хеликоптери улавят специални и неочаквани моменти. 
 
Учените и експертите поставят животните, които срещаме, в по-широкия контекст на техния вид и ги свързват с други животински популации. Подборът на животни ни води на откривателско пътешествие през уникални райони и девствени пейзажи. 
 
Сериалът е същинско кинематографично сафари из дивата природа на Европа.
 
"Мамутите: гиганти от ледниковия период" (Mammoths: Giants of the Ice Age, 2015)
- събота 4 февруари от 18:00 ч.
 
Преди хиляди години Земята е била населена от милиони мамути. Те са се разпространили по целия свят, след като са напуснали саваните на Африка по време на период с по-топъл климат. Въпреки това, когато започва ледниковият период, тези колосални животни е трябвало да извършат едно от най-големите постижения на адаптирането.
 
* * * * * * *
 
Рубрика: Сезон на Дивата Европа
Всеки делничен ден от понеделник, 6 февруари в 20:00 ч.
 
През този месец пътуваме из континента и правим нови открития по време на пътешествията си:
- къде е най-дългата река в Обединеното кралство,
- пред какви предизвикателства са изправени животните в Европа и
- къде можем да намерим най-големите езера и най-високите планини.