Матю Биърд за ”Кръв във Виена”

9 януари 2023 | 10:55 Дачев
"Има само една граница, която е неизследвана от човека. Само едно място, където драконите бродят свободно. Човешкият мозък е единствената неизследвана земя". 
 
Това казва 20-годишният Макс от сериала "Кръв във Виена" ("Vienna Blood") - слаб, привлекателен, английски евреин от средната класа, който се премества в Австрия в тийнейджърските си години. Като млад лекар Макс попада под магията на новата наука на деня и изучава неврология. Обсебен от идеята да анализира психопатите отблизо, Макс се свърза с детектив Оскар Райнхард и постигат уникално партньорство за разкриване на престъпления.
 
Трети сезон на "Кръв във Виена" започва днес в 22:00 ч. по "Epic Drama".
Вижте трейлъра.

* * * * * * *

Ето интервю с актьора, който е в главната роля - англичанина Матю Биърд (Matthew Beard): 
 
- С идването на нов сезон притеснявате ли се понякога, че може да не успеете да напипате  Макс, като герой, отново?
 
- Е, винаги може да ти стане нервно, когато се връщаш към герой относно това дали ще го намериш отново. Но мисля, че има нещо интересно в това да не го намериш отново, да не се опитваш да пресъздадеш предишна версия на героя си, а да видиш какви нови неща могат да се случват. Откривам, че след като си облека пак костюма, оформя косата си, върна се на невероятни места от онази епоха, героят си идва доста бързо. Никога преди не съм правил нещо подобно - да се връщам към персонаж след  толкова дълъг период от време. Така че беше наистина интересно да се срещам с Макс отново всяка година. 
 
- Как се развиват отношенията между Макс и Оскар през сезоните?
 
- В първия сезон имаше конфликт между Макс и Оскар. Макс страстно вярва в тази много нова наука за психоанализата и си е дал сметка, че ще се изправи пред много бариери, опитвайки се да я прокара напред. А Оскар е много незаинтересован от света на ума. Те са коренно различни хора в началото.
 
Постепенно започват да уважават мнението на другия, да виждат нюансите на човека отсреща и че има сиви зони в живота, затова не могат да се отнасят черно-бяло за нещата наоколо. Тяхното приятелство заяква и това ги прави и двамата зрели като хора. След това във втория сезон това приятелство наистина се развива и те стават страхотен екип, използвайки силните страни и на двамата.
 
В третия сезон се появява нов повод за неразбирателство между тях. Макс вярва страстно в новата наука психоанализа, а Оскар никак не се вълнува от света на умозрителното. Макс е написал книга за психопатията на криминалния ум, а Оскар започва да се чуди дали Макс не се вълнува от тези убийства само от его и суета. Така че те трябва да се изяснят по този въпрос.
 
- Може ли Макс да държи професионалния и личния си живот отделно?
 
- Предполагам, че за всеки, с каквато и да е професия, има моменти, в които не може да не пренесе професионалния си живот в личния. И има момент в поредицата, в който Макс предлага съвети на Оскар по начин, който може да е малко повече от приятелство, държи се малко като психолог към приятеля си. Но мисля, че Макс е доста добър в това да насочва нещата, накъдето иска. Той знае обаче, че на Оскар може не му е приятно. И мисля, че би било невероятно досадно приятел да ви анализира през цялото време!
 
- Доколко психоанализът е дар за Макс и доколко е бреме?
 
- В първия сезон със сигурност имаше усещане, Макс трябва да се вгледа в себе си малко повече, вместо да анализира всички останали. Което той направи в отношенията си с Клара и семейството си. Мисля, че психоанализът се явява малко бреме: в смисъл, че Макс разполага с инструментите, но все още има определени места, които той не иска да изследва в себе си, психологически. Но е и дарба, защото това умение не притежават нито Оскар, нито други в полицейското управление по онова време, така че той може да бъде полезен.
 
- Какво харесвате в детективските истории?
 
- Мисля, че жанрът е фантастичен. Това е чудесна основа за изливане на всякакви видове интересна култура и политика. През 1908 година Виена е била интересно място, в политическо и културно отношение, с красиви костюми и салони. А това е толкова благодатен фон за всяка история! Жанрът също така ни отвежда в някои интересни светове. Този сезон, например, имаме модна къща и ранно студио за ням филм. Можем да разкажем тези интересни исторически моменти чрез криминале. Всичко може да се направи с този жанр. Мисля, че престъплението е така удовлетворяващо, защото следите историята в реално време с разследващите, събирате улики, има няколко обрати и неща, които не сте очаквали, но винаги всичко накрая се събира спретнато във един интригуващ финал. 
 
- Какво ви харесва най-много в "Кръв във Виена"?
 
- Мисля, че най-прекрасното нещо в сериала е да се върна отново на работа със същите колеги. Така че, например, връзката, която имам с Юрген, който играе Оскар, никога не съм имал с никой друг актьор, никога през живота си. Защото никога не съм работил с някого толкова дълго. Познаваме се от четири години и това ни позволява да изградим както връзка извън екрана, така и връзка на екрана, която не може да се постигне по друг начин, освен ако не прекарвате толкова много време заедно. Сега работим в пълен синхрон. Както се казва, можем "да си довършваме изреченията".
 
- Дали Макс някога ще се успокои и ще бъде щастлив?
 
- Това е много добър въпрос. Бих искал да мисля, че ще го направи. Но мисля, че той трябва първо да се вгледа още повече в себе си и да започне да се занимава с някои от собствените си проблеми, вместо с тези на всички останали! В трети сезон има любовни триъгълници навсякъде...


ИЗБРАНО