Крисчън Слейтър за ”Д-р Смърт”

7 януари 2023 | 22:08 Дачев
Минисериалът в 8 епизода "Д-р Смърт" започва на 9 януари 2023 г. от 22 часа по FOX и разказва шокиращата история на Кристофър Дънч (Джошуа Джаксън) - харизматичен, привидно интелигентен млад неврохирург с процъфтяваща кариера, чиито пациенти обаче се оказват трайно осакатени или дори по-лошо. Двама негови колеги, неврохирургът Робърт Хендерсън (Алек Болдуин) и съдовият хирург Рандъл Кърби (Крисчън Слейтър), се заемат с нелеката задача да го спрат, преди да пострадат още хора.

Вижте видеото (32 сек.).
 
Повече за тази разтърсваща история можете да разберете от интервюто с Крисчън Слейтър:

* * * * * * *
 
- Кое беше онова, което Ви привлече, когато за първи път чухте за историята на д-р Кристофър Дънч? Защо искахте да се заемете с този проект?
 
-  Един мой приятел ми каза за подкаста. Слушах го и открих, че историята е ужасяваща - фактът, че този човек е успял да се размине с всичко това, беше плашещ и потресаващ. А това, което е причинил на приятеля си, е просто чудовищно.
 
Също така имах усещането, че историята би била представена чудесно във визуалните изкуства, в този тип медия. Помислих си, че тя наистина е подходяща за такива неща. Има злодей, има и герои - д-р Кърби и д-р Хендерсън са двама лекари, които са готови да се изправят срещу системата и да поставят кариерата си на карта, за да постъпят правилно.
 
Това беше нещо, което ме накара да се чувствам много вдъхновен.
 
- Доколко познавахте света на медицината, в който се развива историята? Какво проучване направихте?
 
- За щастие, не съм толкова запознат с медицинския свят. И не искам непременно да бъда, защото това би означавало, че нещо може да не е наред. Но имам зет, който е съдов хирург, което беше изключително полезно в това отношение. Д-р Кърби е съдов хирург и фактът, че имам член на семейството, при когото можех да отида и с когото всъщност да вляза в операционна, да сложа ЛПС (личните предпазни средства) и да участвам в някои от операциите като наблюдател... Това беше изключително полезно.
 
Беше много интересно да се види как един опитен лекар може да работи. Някой, който наистина контролира ситуацията и е много компетентен и уверен в това, което прави - беше изключително впечатляващо. Тези хора, до известна степен, са като автомобилни механици. Те се впускат в проблемната зона и ремонтират счупеното, правят с изключително умение и отстраняват проблема. Човек като Кристофър Дънч никога не е трябвало да се доближава до операционна зала!
 
- Срещнахте ли се с истинския д-р Кърби?
 
- Съвсем наскоро се запознах с д-р Кърби. Имах планове да се срещна с него преди да започнем снимките, но за съжаление, ковид-19 се появи и не успях да отида до Далас. Но се видяхме на премиерата в Ню Йорк... Той е истински герой.
 
- Разкажете ни каква е неговата роля в историята за Дънч.
 
- Кърби е бил истински свидетел на това, на какво не е бил способен Кристофър Дънч. Д-р Кърби е смятал, че той никога не е трябвало да напуска лабораторията; нивото на уменията му било толкова ниско, че не трябвало да оперира нищо по-различно от мишки...А [Кърби] е страстен човек. Готов да направи всичко възможно, за да се увери, че Кристофър Дънч никога няма да получи възможност да навреди повече на някой друг.
 
Бях развълнуван да получа възможността да изиграя този тип герой. До известна степен това е неочакваният персонаж, който имам възможност да изиграя, а аз мисля, че винаги е забавно да правиш неочакваното.
 
- Защо неочаквано? Гледайки сериала, намирам, че сте напълно убедителен в ролята на д-р Кърби.
 
- Е, надявам се. Той определено е човек, на когото се възхищавам. Но обикновено, когато погледнете ролите, които съм правил в миналото, като "Истински романс" или "Опасно привличане", или дори наскоро с "Г-н Робот" или "Мръсният Джон: Историята на Бети Бродерик"...
 
Нали знаете, това са едни малко по-опасни, малко по-мрачни герои. В тази ситуация обикновено щях да играя самия д-р Смърт. Така че това беше ситуация, в която трябваше да изиграя другата страна на монетата. И бях развълнуван да получа този шанс.
 
- Разкажете ни за сътрудничеството си с изпълнителния продуцент и шоурънър на сериала, Патрик Макманъс?
 
- Това беше проект, в който наистина участвах от самото начало. Участвах в целия процес по неговото развитие и съм развълнуван, че стигна до Peacock. Чувствам, че всички там вече са като семейство, което е страхотно...
 
По-конкретно, чувствах, че с героя на Кърби трябва да има известна свобода, когато става дума за сцените. Имаше много повече възможност да се забавляваме с това, а Патрик беше забележителен в готовността си и откритостта си да позволи на Алек Болдуин и на мен наистина да си правим експерименти и да се забавляваме, което беше страхотно. И така, импровизирахме много неща.
 
Фактът, че той запази много от тези неща в сериала, мисля, че е доказателство за характера му. Много шоурънъри и създатели на сериали искат всичко да е много, много специфично и точно. Благодарен съм да кажа, че Патрик беше много по-свободен.
 
- Харесва ми и сътрудничеството Ви с Алек Болдуин. Работили ли сте с него преди?
 
- Бях работил с Алек във филма "Библиотеката" ("The Public", 2018 г.), който беше режисиран от Емилио Естевес. И винаги съм бил негов голям фен; със съпругата ми всъщност ежегодно гледаме "Рокфелер плаза 30". Обичаме този сериал и той беше толкова брилянтен в него, така че съм му почитател от много време. Така че да имам възможността да прекарам толкова много време с него по този проект беше страхотно. Смятам, че е забавен, креативен, талантлив - оправда всички очаквания, които можех да имам.
 
- А Джошуа Джаксън, който играе Кристофър Дънч? Той е наистина фантастичен в този филм.
 
- Джошуа Джаксън е невероятен. Мисля, че и той играе необичайна за него роля - обикновено е по-милият герой... Всъщност съм само в една сцена с него в сериала, в наблюдателната зала на операционната, така че работихме заедно в ограничен обем. Но мога да ви кажа, че той внесе голяма доза автентичност и реализъм в сериала.
 
- Както и Вие. Имате една сцена, в която обяснявате на една от пациентките на Дънч какво се е случило с нея след операцията, която е една от най-вълнуващите, които съм виждал по телевизията тази година. Какво беше усещането, докато я снимахте?
 
- Беше тежко. Като актьор е вълнуващо да получиш възможност да имаш такава сцена, да играеш в подобна сцена. Но фактът, че е базирана на действителността, е просто сърцераздирателен. Фактът, че това се е случило, е толкова ужасяващ... Кърби е човек, който има голямо сърце, много страст, и точно това исках да опитам да внеса в този момент.
 
- Дали правенето на сериал по истинска история, особено толкова трагична като тази, носи допълнително напрежение при разказването?
 
- Почти е немислимо, че можем да си причиним това един на друг като човешки същества. Но що се отнася до мисленето за тези аспекти по време на работа, аз почти винаги отивам и просто се концентрирам върху това, което трябва да направя в дадения ден. За мен това е техниката, която трябва да използвам. Мисля, че ако мислех за това, което намеквате, вероятно щях да се претоваря.
 
- Кое беше най-голямото предизвикателство при създаването на "Д-р Смърт"?
 
- Мисля, че предизвикателството беше по-скоро за Патрик Макманъс. Когато имаш прекрасен каст като този, да намериш друг подход към него е предизвикателство. И мисля, че той свърши феноменална, фантастична работа. Но [също] искаш да отдадеш почит на жертвите, смелостта и куража, които д-р Кърби и д-р Хендерсън внесоха в този реален случай. Мисля, че и Алек, и аз бяхме фокусирани върху това.
 
- Имаше ли нещо в първите срещи с Патрик Макманъс, което е в основата на тази история и което смятахте, че е особено важно да бъде на екран?
 
- Беше много важно да имаме две отделни паралелни истории. Колкото и мрачна история да е това за един особено психопатичен лекар, искахме да не плашим хората по отношение на цялата медицинска професия - да покажем, че има и героични лекари, които, разбира се, ще постъпят правилно.
 
В моя живот нямам голям опит с лекари, но мога да Ви кажа, че моят зет е експерт. Определено съм срещал и други лекари - гръбначни хирурзи, които са експерти и феноменални хора. Беше важно тези две сюжетни линии да се случват едновременно.


ИЗБРАНО