Филм за Александър Морфов открива „НепознатиТЕ“ сезон 13

27 септември 2022 | 12:26 Дачев
Джон Малкович, Жан-Мишел Жар и Ханс Зимър са сред героите в новия сезон на документалната поредица

Вижте видео анонс (21 сек.)
 
Първият документален филм, посветен на един от най-известните български режисьори по света - Александър Морфов, ще бъде излъчен премиерно в ефира на bTV на 1 октомври (събота) от 13:30 ч. С него започва тринадесетият сезон на авторската поредица „НепознатиТЕ“ на журналиста Георги Тошев.
 
Филмът, чийто режисьор е Калояна Климентова, разказва за 7-годишното изгнание на Морфов извън България, за разочарованието, гнева, но и за любовта му към театъра и актьорите. 
„Станах по-самотен. Предадоха ме много хора, но ги разбирам. В такива времена живеем. Станах по-гневен като че ли, но не се отказах от театъра. Той е моето спасение!“, споделя Морфов.
 
Екипът го намира в Плевенския театър, където репетира спектакъла „Антигона“ по Ануи, с който се завърна на българска сцена - и прекарва няколко дни с него, за да улови процеса на случването на един театрален шедьовър.
„Сашо е труден за интервюта, защото е човек на действието, а не на думите. Благодарен съм, че ни допусна с оператора Стефан Н. Щерев. Довери ни се и така попаднахме в един много личен свят, изпълнен със съмнения, творчески и житейски избори“, казва Георги Тошев.
 
Филмът „Морфов, театърът, морето“ разказва и за пътя на известния режисьор: от сценичен работник в Сливенския театър до най-големите световни сцени, където поставя класически и съвременни автори. 
„Александър Морфов е събитие без аналог в българския театър“ - категорична е Марина Давидова, театрален критик и изследовател.
 
* * * * * * *
 
В следващите епизоди на „НепознатиТЕ“, които ще вървят всяка събота от 13:30 ч. по bTV, Георги Тошев ще ни срещне и с холивудските легенди Джон Малкович и Ханс Зимър, ще ни заведе до Даманхур и Атон, ще ни разкаже за една забележителна българка в Австрия – Донка Ангъчева, както и за наследството на Херберт фон Караян (1908-1989) и метавселената на Жан-Мишел Жар.
 
„Щастлив съм, че оригинален авторски формат като „НепознатиТЕ“ се радва на зрителски интерес и вече толкова години предлага качествено съдържание. С нов филм ще отбележим и 80-годишнината на Стефан Данаилов, а също така ще покажем и нашето разследване за пътя на популярна българска народна песен по света“, допълва Тошев.
 
Екипът на поредицата – Георги Тошев, Калояна Климентова, Ема Константинова, Стефан Н. Щерев, Антония Барулова, Илиян Диков и Николай Барулов – е подготвил и още изненади през новия сезон, които зрителите ще могат да проследят всяка събота.


ИЗБРАНО