Празнична програма на БНТ1 за Деня на независимостта

20 септември 2022 | 15:28 Дачев
Издигане на Националния трибагреник, тържествена заря-проверка, концерт, българско кино
 
 На 22 септември (четвъртък), по случай 114 години от провъзгласяването на Независимостта на България, БНТ1 ще излъчи специална празнична програма. Сред акцентите в нея са преки предавания от град Велико Търново на церемонията по издигането на Националния трибагреник и тържествената заря-проверка, документални и игрални филми, както и концерт-спектакъл на ансамбъл „Чинари“. 
 
Празничната програма започва в 10:25 ч. с церемонията по издигане на Националния трибагреник пряко от град Велико Търново. 
 
В 13:25 ч. следва историческата драма „Калоян“ (1963 г.) на режисьорите Дако Даковски и Юри Арнаудов.
В главните роли участват актьорите Васил Стойчев, Спас Джонев, Цветана Манева, Иван Тонев, Николай Дойчев, Борис Арабов и други. 
Програмата продължава в 15:10 ч. с документалния филм „България – това съм аз“ (1999 г.) на Светослав Овчаров, а в 16:25 ч. започва концерт-спектакълът „Траките“ на ансамбъл „Чинари“. 
 
Навръх Деня на независимостта на България, в 17:50 ч., обществената телевизия ще припомни на зрителите документалния филм „Денят на независимостта“ (2008 г.) на Христо Живков, който провокира с въпросите, които поставя: 
- можем ли сто години по-късно да кажем, че сме успели да запазим своята независимост
- можем ли сто години по-късно отново да се изправим срещу по-силните от нас и да излезем победители
- можем ли сто години по-късно да погледнем в очите онези, които ни гледат от фотографските портрети и да им кажем, че все още вървим по техните стъпки.
 
В 19:00 ч. следва документалният филм „България независима во веки“ (1998 г., реж. Андрей Алтъпармаков). 
Лентата показва как България отхвърля васалната зависимост от Османската империя, наложена ѝ от Берлинския договор, сключен през 1878 г., и отново се появява на картата на Европа. 30 години след края на петвековното османско владичество, на 22 септември 1908 г. в двора на църквата „Свети 40 мъченици“ в древната столица Велико Търново, княз Фердинанд прочита историческия манифест за обявяване независимостта на България. 
 
Програмата на обществената телевизия продължава в 19:25 ч. с пряко излъчване от Велико Търново на тържествената заря-проверка по случай 114 години от провъзгласяването на Независимостта на България.
 
В празничната вечер от 22:00 ч. започва любимият български игрален филм „След края на света“ (1998 г.) на режисьора Иван Ничев.
Лентата разказва за привидната етническа хармония на Балканите, за чистотата на спомена от детството и за силата на чувствата. В ролите зрителите ще видят звездите Стефан Данилов, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Георги Калоянчев, Катерина Дидаскалу, Златил Давидов, Жана Даковска и др.


ИЗБРАНО