„Вкусът на България“ от събота: Върбово, Осиково, Гела

19 септември 2022 | 14:56 Дачев
Новият кулинарен формат започва на 24 септември в 11:00 ч. по bTV със специален едночасов епизод от Родопите
 
Първият специален епизод „Вкусът на България“ ще бъде с двойна дължина. В рамките на един час водещата Мария Жекова ще въведе зрителите в темите и посоките на своето телевизионно кулинарно пътешествие из България, което ще започне от магичната Родопа планина.
 
Първите ексклузивни кадри ще са от дома на самата Мария в село Върбово (Смолянско), а тя ще сподели защо е избрала това място за свой дом и какво я вълнува и задържа там. Водещата ще покани зрителите да разберат заедно какъв е „Вкусът на България“.
 
В сърцето на Родопите предстои емоционална среща на Мария с колоритните жени от Осиково (Смолянско) – малко, сгушено в планината селце, запазило своите автентични кулинарни рецепти и традиции. 
Те с охота ще споделят тайната на ястията, които приготвят в ежедневието си – истинските, здравословни продукти и старите сортове, запазени до днес. „Тук слънцето е меко като баница, а хората са шарени като осиковски чорапи“, ще възкликне Мария.
 
Кулинарното приключение ще отведе зрителите и на гости при Петьо от с. Гела, който е отличен пример за ресторантьор, избрал родопското село за свой дом. 
В Родопите няма как да не прозвучи и гайда, а Мария ще изкачи зрителите и до родния дом на Мурсалския чай на връх Мурсалица, за да им припомни легендата за Орфей и Евридика. 
 
Отново в домашната територия на Мария Жекова, водещата ще сподели и една специална рецепта за торта с мурсалски чай и осиковски ягоди.


ИЗБРАНО