Атракция: драконов череп за премиерата на ”Домът на дракона”

16 август 2022 | 14:56 Дачев
Валериански драконов череп ще бъде атракция за жителите и гостите на Пловдив и София в следващите дни, отброяващи дългоочакваната премиера  на оригиналната драма на HBO „Домът на дракона“ ("House of the Dragon", САЩ, 2022)

Трейлър (български субтитри, 1:24 мин.).

Феновете по света са нетърпеливи да изгледат първия епизод на 22 август (понеделник), като у нас той ще се излъчи от 21:00 часа по канал HBO (и в стрийминг платформата HBO Max още от сутринта).

Първият епизод от поредицата ще се прожектира и на голям екран - на 22 август от 19:00 часа в кино Арена, The Mall в София (бул. Цариградско шосе 115).
 
Сюжетът в новия минисериал, който е предистория на феномена „Игра на тронове“,  е базиран на романа „Огън и кръв“ на Джордж Р. Р. Мартин. Той разказва историята на рода Таргариен и техните величествени дракони.
Сюжетът се развива 200 години преди събитията от феномена „Игра на тронове“, разказва историята на дом Таргариен в 10 епизода.

Във водещите роли влизат Пади Консидайн, Мат Смит, Оливия Кук, Ема Д’Арси, Стив Тусен, Ив Бест, Соноя Мидзуно, Фабиен Франкел и Рис Ифънс.

Допълнителният актьорски състав включва Мили Алкок, Бетани Антония, Фийби Кембъл, Емили Кери, Хари Колет, Райън Кор, Том Глин-Карни, Джеферсън Хол, Дейвид Хорович, Уил Джонсън, Джон Макмилан, Греъм Мактавиш, Юън Мичъл, Тео Нейт, Матю Нийдъм , Бил Патерсън, Фиа Сабан, Гавин Спукс, Савана Стейн.

Снимките са осъществени на локации в Португалия, Хърватия, Великобритания и Испания от април 2021 г.
 
Косъздател и изпълнителен продуцент е Джордж Р. Р. Мартин.
 
Райън Кондал  е косъздател, кошоурънър, изпълнителен продуцент и сценарист. Мигел Сапочник е кошоурънър, изпълнителен продуцент и режисьор, а Сара Хес е изпълнителен продуцент и сценарист.  Изпълнителни продуценти са още Джоселин Диас, Винс Джерардис и Рон Шмид, а режисьори - Клеър Килнър и Гита В. Пател. Грег Яйтанс е режисьор и коизпълнителен продуцент.

* * * * * * *
 
В поредицата ще видим и научим много повече за мистериозните зверове, които владеят небесата. В България тяхното присъствие ще бъде усетено със специална поредица от събития. Грандиозната реплика на валериански череп с дължина от над 5 метра и височина от 2,8 метра вече мина през Варна. Днес и утре (16 и 17 август) е в Пловдив и всеки, който желае, ще може да го види и да се снима с него на пл. Централен и ул. „Княз Александър I“. 
Софиянци и гостите на столицата ще могат да се докоснат до него между 19 и 22 август, когато той ще бъде изложен в пространството пред НДК. 
 
Ексклузивната експозиция ще даде възможност на публиката да придобие представа за внушителните размери на легендарните дракони и да се докосне до магията на продукцията.