Кръстоносните походи - от 1 юли по Viasat Histrory

30 юни 2022 | 12:47 Дачев
Средновековната война между християни и мюсюлмани за Светите земи
 
Историята на кръстоносните походи се възприема като приказка за религиозен фанатизъм и немислима бруталност, за средновековни рицари и воини на свещената война; за замъци и крале; за героизъм, предателство и саможертва.
 
Във филма в три части, който дебютира по Viasat History на 1 юли, петък, в 22:00 часа, британският историк и автор Д-р Томас Асбридж представя проникновен разказ за кръстоносните походи. Той преразглежда епичната средновековна приказка чрез по-скорошни открития, свидетелства на специалисти и разкази на хора от днешния свят – и от християнска, и от мюсюлманска страна. 
 
Снимайки на терен в Близкия Изток, Северна Африка и Европа, Д-р Асбридж посещава множество локации - от джамията Акса в Йерусалим до изолирани манастири около Венеция и още, за да ни покаже редки ръкописи и артефакти.
 
Първи епизод на „Кръстоносните походи“ по Viasat History проследява епичното пътуване на първите кръстоносци в дългия им 3,000 мили път през Европа в опит да превземат обратно Йерусалим от исляма. Те трябва да понасят глад, болести и кръвопролитни битки, за да достигнат свещената си цел, след което отприщват ужасен порой от варварско насилие срещу мюсюлманските си врагове. Д-р Асбридж разкрива колко далеч са били от непобедимите свещени воини от легенда като показва, че тези кръстоносци са били на ръба да се откажат на средата на мисията си.
 
Втори епизод изследва третия кръстоносен поход и най-известните му фигури: Ричард Лъвското сърце, крал на Англия, и могъщия султан Саладин, обединител на Исляма. На база на впечатляващи свидетелства и разговори, Д-р Асбридж конструира проникновен образ на тези мъже и тяхната жестока битка за Светите земи, като разкрива как конфликтът поставя Ричард и Саладин на колене, макар именно така да се ражда легендата за тях. 
 
Последният епизод показва как изходът от тези епични свещени войни е решен не в Йерусалим, а в Египет. На база хроники на очевидци и най-скорошни археологически разкрития, Асбридж твърди, че страховит воин-роб от руските степи, днес вече забравен – в крайна сметка решава съдбата на кръстоносните походи.
 
„Кръстоносните походи“ по Viasat History, който дебютира на 1 юли, предлага интерпретация на битката на две могъщи религии в името на Бог. Филмът ще се излъчи в три поредни петъка от 22:00 часа.