„Графити от Златния век“ - филм на Бойко Василев, събота

14 януари 2022 | 13:58 Дачев
На 15 януари БНТ ще излъчи документалния филм „Графити от Златния век“ (30 мин.) с автор Бойко Василев, оператор Михаил Врабчев и режисьор Миглена Атанасова. Продукцията дава отговори на много интересни въпроси: за раждането на кирилицата, грамотността и други неразкрити досега тайни.
 
Една скала крие тайни на 11 века. Накъде ни водят те? Още въпроси и отговори по БНТ1 в събота от 21:00 ч.
 
В средновековния скален манастир над село Крепча, Поповско, са вдълбани два от най-важните надписи на Първото българско царство. Първия открива бащата на българската археология Карел Шкорпил още през ХIХ век. През 1971 г. археологът и епиграф проф. Казимир Попконстантинов намира другия, който се оказва сензация: първият датиран надпис на кирилица в света – от октомври 921 година, разцветът на Златния век. 
 
По време на снимките на филма, с помощта на експерти по телекомуникации и лазерни технологии, професорът прави поредното откритие в скалата – точно 1100 години след надписа и половин век след разчитането му. 
 
Надписите от Крепча разказват за загадъчен монах и книжовник – светият отец Антоний, както и за неговите ученици Михал и новооткрития Пафнутий. Кои са те? Откъде са? Каква е била тяхната роля в Симеонова България? За всичко това във филма разказват свещеници, интелектуалци и учени от България и Русия.
 
Следват още по-големите въпроси: за раждането на кирилицата, за грамотността тогава и днес; за древните крепости и водещата роля на североизтока в българското Средновековие; за ценностите завещани от монасите-книжовници; за следовниците на Антоний. 
 
Един от тях е поетът и преводач от Крепча Ахмет Емин Атасой. Вдъхновен от скалния манастир, той живее, за да гради мостове на духа. Една скала крие тайни от Симеонова България, които учените разкриват. Но можем ли да разберем духа на онова време? Можем ли да си представим неговите герои? Можем ли да осмислим посланията им? 
 
Отговорите на тези и още любопитни въпроси зрителите на БНТ ще научат от документалния филм на Бойко Василев.