Изгубените съкровища на маите по Viasat History

24 ноември 2021 | 12:28 Дачев
Само за времето от Никулден, 6 декември, понеделник до Бъдни вечер, 24 декември, петък - каналът за история Viasat History ще успее да обиколи Бермудския триъгълник, евентуалните местонахождения на Атлантида и Светия граал, както и гробниците на древните маи в търсене на изгубените им съкровища.
 
И това не е всичко. Ще видим още „Света София“ в Истанбул, Ангкор Ват в Камбоджа и Лувъра в Париж като част от новия сезон на предаването „Древни суперструктури“ (от 6 декември). 
 
* * * * * * *
 
Митовете: Великите мистерии на човечеството 
Премиера: 6 декември, 22:00 ч. - всяка делнична вечер
 
Митове: колко истина се крие зад тях? В два сезона по 5 епизода разнищваме легендарните митове, следвайки учени и любители, а археолозите разкриват древни гробници и предприемат подводни експедиции. От исторически личности до съвременни градски легенди: търсенето ни отвежда в Древен Египет, при Атила - вожда на хуните и в сърцето на печално известния Бермудски триъгълник.

Къде се намира истинският Свети граал, съществувала ли е в действителност мистериозната островна държава Атлантида и дали върколаците са само плод на нашето въображение?

Тази поредица разглежда някои от твърденията, свързани с тези митове, изследва необичайни теории и подлага на проверка науката, която стои зад тях. 
 
Древни суперструктури ("Ancient Superstructures", 2021) - сезон 2, 3 епизода x 60 мин.
Премиера: 6 декември, 20:55 ч. - всяка делнична вечер
 
Разкриваме тайните, които се крият зад Ангкор Ват в Камбоджа, "Света София" в Истанбул и френския Лувър; тези древни чудеса са проучвани от векове, но остават забулени в мистерия. Наблюдавайки ги от различни перспективи, тази новаторска поредица хвърля нова светлина върху загадките на историята и строителството.
 
Изгубените съкровища: Гробниците на древните маи ("Lost Treasure Tombs of the Ancient Maya", 2020) - 2 епизода х 60 мин.
Премиера: 24 декември, 21:15 ч.
 
Следваме археолозите, които търсят свидетелства за живота на маите и за това, което се е случило с тях. С ексклузивен достъп проследяваме екип, който използва мюонни изображения - революционна техника с космически частици, - за да сканира в търсене на царска гробница в 1200-годишен храм. 
 
Друг екип копае на дъното на езеро в търсене на информация защо маите са изоставили великолепните си градове. С помощта на CGI и уникален достъп до разкопки в три държави това е изключителна възможност да се направи истински пробив в разбирането ни за случилото се с тази впечатляваща цивилизация.