Исландски криминален сериал - „В капан“ по БНТ1

23 ноември 2021 | 12:07 Дачев
На 6 декември 2021 г. - понеделник, от 22:00 ч. - по БНТ1 започва излъчването на премиерния за България исландски сериал „В капан“ ("Trapped" / "Ófærð", 2015).
 
Всеки делничен ден, зрителите ще проследят историята на Андри Олафсон, началник на полицията в отдалечен град в Исландия, който решава мистериозно убийството. Ферибоот, превозващ 300 пътници от Дания към малко исландско градче, е блокиран от тежък сняг и не може да напусне, преди да отмине бурята. Осакатено и разчленено тяло изплува на брега, а непознат мъж е убит само преди няколко часа. Мълвата се разнася бързо, а пътниците на ферибоота и жителите на града разбират, че всички са възможните заподозрени и убиецът е в капан между тях.
 
Веднага след световната премиера на „В капан“ на Международния филмов фестивал в Торонто през 2015 г., правата за поредицата са продадени по целия свят. Още на следващата година BBC Four започва излъчването на сериала, а разпространението в Америка е поето от компанията на Боб и Харви Уайнстийн. 
Поредицата се появява и в платформата Netflix, където бързо печели интереса на зрителите.
 
„В капан“ е носител на множество награди Edda от Исландската филмова и телевизионна академия, включително за най -добър телевизионен драматичен сериал. Сериалът е обявен за най-скъпият телевизионен сериал, правен някога в Исландия, като общите разходи се оценяват на около 6 500 000 EUR. 
 
Криминалната драма е създадена от световноизвестния Балтазар Кормакур (кинофилмите "Пътешествие до Рая" 2005, "Контрабанда" 2012, "Два патлака" 2013, "Еверест" 2015, "Дрейф" 2018 и др.).
Сценарият е на Сигурьон Кяртансон и Клайв Брадли, а режисьори са Балтазар Кормакур, Балдвин Зофонисън, Оскар Тор Алексон и Бюркур Сигхорсън. Музиката е дело на носителя на "Златен глобус" Йохан Йохансон, Хилдур Гуднадотир ("Похищението" 2012, "Мария Магдалена" 2018) и Рутгер Ходемайкерс.
 
Десетте епизода на пилотния първи сезон са заснети в периода декември 2014 г. - май 2015 г. в Сиглуфьордур, Сейдисфьордур и Рейкявик, а снимките на втори сезон, който също ще бъде излъчен по БНТ1 в началото на следващата година, са от октомври 2017 г. Сред продуцентите са компаниите RVK Studios, BBC, Danmarks Radio, France Televisions, Sveriges Television, ZDF и др. - копродукцията е на Исландия, Дания, Швеция, Германия, Франция, Великобритания и др.
 


ИЗБРАНО